10. Despre stele binare, experimentul Michelson-Morley și aberația luminii stelare

0
(0)

⭐Distribuie pe Instagram! https://joinsnippet.com/
💲 Devino membru ►https://bit.ly/35Q8vXC
💲 Sustine-ne ►https://patreon.com/cristianpresura

❗Discord ► https://www.discord.gg/presura
❗Instagram ► https://www.instagram.com/cristianpresura/
❗Facebook ► https://www.facebook.com/presura
❗Facebook page ► https://www.facebook.com/pg/stiintaclub/posts/

🔊 Spotify Podcast ► https://spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► https://www.mixcloud.com/StiintaClub/

📙 Carte ► “O calatorie prin Univers”: t.ly/RkRED
📙 Cartea ► “Fizica Povestita”: https://bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► “Care e diferența dintre un copil și un laptop?” https://tinyurl.com/yxkymwdg

Fluidscape de la Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution 4.0. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Sursă: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100393
Artist: http://incompetech.com/

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

15 Comments

  1. 1.
    De ce viteza luminii ar fi trebuit să fie diferită în doua puncte diametral opuse de pe orbita Pământului?
    Mai degrabă doar în doua puncte pentru care diametrul este perpendicular pe viteza de deplasare a Soarelui în galaxie.
    Dar, desigur, de fapt viteza luminii va fi aceeași.

    2. Lumina nu se comportă ca o undă?
    Dacă sursa de lumină se apropie sau se depărtează fața de observator, viteza va fi aceeași, dar va apare o schimbare a frecvenței – efectul Doppler-Fizeau.
    Este vorba de scăderea frecvenței (deplasarea spre roșu) pentru obiectele care se depărtează sau de creștere a ei, pentru obiectele care apropie – efectul se manifestă și la undele sonore.
    Pe baza acestui efect se poate determina viteza de deplasare a obiectului.
    Interesant este faptul că toate galaxiile prezintă o deplasare spre roșu, deci toate se depărtează între ele – expansiunea universului. Excepție fac acele galaxii, denumite "galaxiile albastre".
    Desigur, dvs. cunoașteți foarte bune aceste lucruri, dar ar fi interesant, pentru că tot vorbim de lumină, să faceți și un videoclip pe această temă. Este fascinant câte informații au fost obținute despre obiectele cosmice (mărime, structură, compoziție, deplasări) fără să plecăm de pe Pământ De aceea e interesantă fizica, știința în general!.

    3.
    Nu-i băgați în seamă pe cei care nu sunt interesați sau nu au capacitatea de a înțelege explicațiile dvs.
    Faceți o treabă minunată și ar fi păcat s-o întrerupeți.
    Personal cunosc bine fizica la nivel de liceu. De fapt am avut impresia asta, dar acum mi-am lămurit unele lucruri și am aflat multe altele noi.
    Felicitări!

  2. am ascultat cu atentie referirile dvs la deplasarea sunetului,si as indrazni citeva observatii.La deplasarea relativa a observatorului fata de unda elastica la viteze subsonice,unda s-ar putea sa loveasca observatorul tot cu aceeiasi viteza de propagare, la fel ca lumina.Si tot ca si lumina care se deplaseaza spre rosu sau albastru,la fel si sunetului ii creste s-au scade fregventa functie de sensul de deplasare.

  3. Comparația undă sonică – undă luminoasă nu pare în regulă datorită, cred, celor două medii de diferite de emitere. Nu sunt cunoscător într-ale fizicii, dovadă şi notele de trecere obținute cu greu, dar încerc cu logica!

  4. De ce din anii 2005-2006 , nu a mai fost nicio descoperire fizică?
    Gata se stie tot? Nu mai cercetează nimeni nimic?
    Sau asteptam marțienii sa ne ofere ei tot?

  5. Pamantul purtat de "ETHER" si NU invers. Lucrurile sunt putin mai complicate daca avem in vedere ca etherul ( in ierarhizare corpurilor naturale conform functiilor utile) este corpul natural care nu are matrice entropica ; in consecinta nu poate interactiona cu celelalte corpuri naturale. De aici, confuzia: unui corp natural NON sistemic i se atribuie functii de Interactiune (ether electromagnetic, …,).

  6. Rezultatul experimentului Michelson-Morley poate fi explicat și conform logicii geocentriste care socotește pământul static în centrul universului? Adică c-v = c+v pentru că de fapt v=0? E o întrebare poate naivă și desuetă, dar doar așa, ca posibilitate, se poate judeca conform acestei logici? Îmi aduc aminte că am citit mai demult o astfel de explicație pe un site ce promova geocentrismul ptolemeic. Ce părere aveți?

  7. Lumina față de noi, da, noi așa o percepem, deoarece dacă noi ”fugim după ea” timpul nostru încetinește proporțional cu viteza pe care o avem, așa că măsurând, ne dă tot 300km/s. Dar dacă s-ar uita cineva din afară cum fugim noi în urma luminii, cineva care relativ stă pe loc, ar vedea cum defapt ne deplasăm și noi, și se deplasează și lumina, și în distanța pe care o măsoară observatorul extern, el poate să vadă cum din perspectiva lui, distanța cu care se depărtează lumina față de noi nu mai e de 300km într-o secundă, ci mai puțin. Asta e super interesant, și ne face să ne (re)întrebăm ce este defapt distanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *