#2i​ 📘 Cine-i de stânga și cine de dreapta? Ep.32 Invitat: Cristian Preda

0
(0)

Prin anii șaptezeci, Sartre spunea, în aplauzele intelectualilor radicali, că stânga și dreapta sunt „două cutii goale“. Un sfert de veac mai târziu, l-a contrazis Norberto Bobbio: „copacul ideologiilor e mereu verde“, a afirmat italianul. Căderea regimurilor comuniste a animat dezbaterea de idei politice și a reconfigurat identitățile de stânga și de dreapta atât în țările care redescopereau democrația, cât și în cele occidentale. România e doar un caz între multe altele.
Spectrul politic de la noi a fost configurat pornind de la opoziția dintre neocomuniști și anticomuniști pentru ca, într-un al doilea moment, stânga și dreapta să-ți capete energiile de la familiile europene de partide.

Educat în România și în Franța, predă științele politice la Universitatea din București începând din 1992. Decan al facultății sale între 2004 și 2010, ca și din 2019 încoace. Consilier – câte doi ani – al președinților E. Constantinescu și T. Băsescu, secretar de stat la externe – tot pentru doi ani, deputat european – vreme de două mandate, Cristian Preda a scris despre liberalism, sisteme electorale și istoria politică românească.

Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

„Dicționarul de idei și ideologii” este o serie de dialoguri despre marile teme ale gândirii sociale, politice și culturale care au construit lumea în care trăim. Sunt invitați în aceste dialoguri personalități din România și din afara țării, cercetători români consacrați în domeniul lor, care expun unui public generalist modul în care au luat naștere cele mai importante sisteme de idei ale lumii moderne, cum s-au transformat ele in ideologii și cum au evoluat de-a lungul timpului până azi. Emisiunile vorbesc deopotrivă despre istoria conceptelor, despre Scopul realizatorilor acestei emisiuni este triplu: să ofere o cunoaștere de calitate, bine structurată, argumentată și comunicată, bazată pe referințe; să adune laolaltă și să prezinte publicului vorbitor de limbă română membri de excepție ai comunității academice și științifice din România și din diaspora; să propună un model de dialog public, bazat pe schimbul argumentat de idei și pe respectul tuturor participanților la acest dialog.

Întreaga serie a Dictionarului de idei și ideologii poate fi urmarită aici:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
#ideișiideologii #cristianpresura #ciprianmihali #teoriepolitică #istoriepolitică #ideologie #dialog #2i

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

12 Comments

  1. Domnule fizician,de ce va asociati numele cu acest om al sistemului?.Introducerea documentariului, un domn nu mai prididea sa ridice osanale celui pus de dumneata sa faca lumina in politica. Pacat sinteti om de stiinta…

  2. Oare când se va scrie istoria contemporană adevărată?
    Nu poti vorbi de partidele din România, fără să treci prin aducerea comuniștilor pe tancurile sovietice și faptul că nu au plecat nici acum, darămite judecarea epocii lor. Apoi trebuie analizate alegerile din 1946, care semănă leit cu alegerile din 1990, care au fost făcute după manualul bolșevicului. Trebuie citită și citată cartea https://www.librariaonline.ro/stiinte_umaniste/istorie/1989_toamna_natiunilor-burakowski_adam-polirom-p10063695, de aici se vede că am urmat pas cu pas ce s-a întâmplat și în URSS, cu mimarea pluripartitismului, mimarea democrației, mimarea alegerilor libere. Partide înființate la comandă, ca România Mare, exact după modelul sovietic al partidului lui Jirinovski, înființat cu vreo 2 ani mai înainte, dar având același rol. Înfiintarea partidelor satelite care bulversau electoratul prin includerea în sigla lor a cuvintelor democratic, social, creștin, popular, liber, etc. A vorbi despre stànga și dreapta și partidele noastre mi se pare un nonsens. Oamenii din partide au schimbat denumirile lor de atàtea ori, pentru că încercau să-și piardă urmele, chiar candidànd în județe diferite, pt partide diferite. Într-un partid zis de stânga, de exemplu sunt cei mai bogați oameni din Romània, iarăsi un nonsens. Ideologia nici nu merită discutată la partidele care se dau de stânga sau dreapta.

  3. ce frumos ar fi daca nu ati mai invita tot soiul de politicieni resapati precum neica asta sau baconschi… personaje complet insalubre si deloc din zona stiintifica si inteligenta. acum sa ne lasam tembelizati de ideea ca c. preda e vreun destept sau priceput la ceva ar fi un banc prost. omul e un defect si un mazgalit. si nu, daca trece niste timp nu se ia zoaia impregnata de epoca basescu si tembelismele absolute in care se scalda acest individ. sigur… e doar o parere, dar va asigur ca e impartasita de milioane de romani, infinit mai inteligenti decat acest nimeni spoit cu mamaliga. altfel nu l-ar fi aruncat din orice zona vizibila ca pe batista folosita. feriti-va de prosti si de politicieni! au facut atat de mult rau acestei tari.. simpla lor aparitie, oriunde, e o rusine si o bala aruncata repetat peste noi. va multumesc!

  4. TEORIA CHIBRITULUI …absolut toti, indiferent de culoare sau prospetime au acelasi miros si creeaza aceeasi repulsie dupa cum o demonstreaza si FAPTELE lor. Conteaza doar ceea ce fac, fiindca ce tot mananca de 30 de ani incoace stim cu totii …

  5. Toata stima si mandria.
    Cu ”live-urile„ acestea ce credeti ca obtineti? Pe mamaia din deal sau vale credeti ca o intereseaza ”valorile europene”, ”compromisurile politice”, etc. sau traiul de zi cu zi? Cat o mai dura.
    La teorie sunteti buni, dar coborati la firul ierbi sa vedeti si sa simtiti viata reala a romanului in Europa unita, unde este umilit in propria lui tara, nu mai spun de alte locuri. ”Driblingurile„ politice nu sunt de interes pentru cetatean, doar faptele conteaza.
    Sunt bulversat, ce are fizica cu politica?!? Parerea mea ca este o deviere nereusita.
    Mai departe ma abtin, fiindca la intervale bine stabilite se cer voturi pe baza unor promisiuni care nu sunt onorate si nimeni nu da socoteala, se ”ascund” pe liste. Mai pe scurt mie lehamite!
    P.S. ma dezabonez, dar cred ca nu conteaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *