#2i 📘 CE ESTE LIBERTARIANISMUL? Ep.15 Invitată: Ioana Ciucanu

0
(0)

Libertarianismul este o filosofie politică și mișcare ideologică care are ca valoare morală centrală libertatea individuală, care devine standard etic de evaluare a relației dintre stat și individ. Astfel, rețeta morală propusă de libertarianism conține în mare măsură ideile liberalismului clasic de secol XVIII – XIX depre libertate, drepturi naturale inalienabile, precum dreptul la viață, proprietate și securitate.
Libertarianismul pornește de la teza fundamentală conform căreia fiecare individ sau grup de indivizi este liber să facă orice dorește atât timp cât nu comite acte de gresiune asupra celorlalți indivizi pașnici sau asupra proprietății acestora. O altă sursă intelectuală majoră o reprezintă tezele economice ale lui Adam Smith (1776) care susțin existența unei ordini economice naturale, a unei mâini invizibile ce coordonează toate procesele și interacțiunile economice pe piață între indivizii liberi. Pe lângă aceste idei liberale, libertarianismul are și o dimensiune anarhistă considerând statul un rău inutil.
Libertarianismul ca manifestare ideologică influentă pe plan politic începe să prindă contur și substanță la începutul anilor 70, debutul său fiind în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, cu precădere în Marea Britanie și SUA. Ea apare ca reacție la excesele și consecințele nedorite ale funcționării statului bunăstării, de exemplu creșterea aparatului birocratic și a cheltuielilor bugetare, a impozitării. În esență, în toată această perioadă până în 1989, libertarianismul se construiește ca o critică intelectuală și ideologică la adresa socialismului ca mod de organizare și guvernare a societății, și în special, la adresa statului totalitar.
Libertarianismul post 89 a fost marcat de promovarea unor idei și politici de dereglementare a sectoarelor economice, de reducere sau chiar eliminare a fiscalității și privatizarea tuturor serviciilor publice, inclusiv privatizarea sistemului de educație. Cu toate acestea, criza economică din 2008 a generat o adevărată provocare politică, socială și economică pentru întreg spectrul ideologic privind modalitățile de gestionare a efectelor scoiale și economice, perspectiva libertariană devenind intens criticată.

Cine este Ioana Ciucanu?
Doctor în Științe Politice, domeniul de cercetare academică vizând politicile educaționale în învățământul superior din România și la nivel european. Consultant internațional, cu experiență de peste 9 ani în dezvoltare și implementare de proiecte și programe în domeniul educației, politici educaționale, finațarea educației și management de proiect. În ultimii 8 ani, am sprijinit guverne din țări din Europa și Asia Centrală în vederea îmbunătățirii calității și performanței sistemelor de educație și formare. Am contribuit și realizat cadre strategice, proiecte și programe de investiții, precum și dezvoltarea și implementarea unor cadre și instrumente de monitorizare și evaluare a politicilor în domeniul educație.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 Comments

  1. libertarianismul pledeaza pentru reintroducerea pseudovalorilor feudale in care doar o mana de oameni sa aiba acces la servicii precum invatamantul si sanatatea

    p.s. doamma Ioana este foarte frumoasa

  2. O companie de stat ar putea fi compatibila cu teoria libertarianismului atata timp cat ea ar fi autofinantata, supunandu-se astfel acelorasi legi ale pietei libere si concurentei la fel ca firmele private?
    Exista si probleme care nu isi au obligatoriu radacinile in economie cum ar fi un sofer beat care produce un accident mortal, violenta, hartuire, poluare, cruzime impotriva animalelor etc. La astfel de probleme, ce solutii ar putea da o forma de libertarianism care exclude statul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *