Arhivele viitorului – ep. 22: Ce este “putinismul”? Dar “ruskii mir”? Cu Armand Goșu

0
(0)

Invitat: Armand Goșu

Există un spațiu rusesc? Prin ce se caracterizează el? Cât e de omogen și ce-i asigură coerența? Ce sunt Russki mir și doctrina eurasianistă. Pregătindu-se de alegerile prezidențiale din 2012, singura noutate din programul electoral al lui Putin a fost aderarea la doctrina eurasianistă, sub egida căreia a propus – de fapt – refacerea vechiului imperiu rus sau sovietic. Ce este doctrina eurasianistă, care-i sunt principalii ideologici, ce prevede ea și cum a ajuns ideologie oficială a Rusiei?

Despre invitat
Armand Goșu a predat din 2004 mai multe cursuri despre istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic. Are un doctorat în istoria Rusiei (Moscova, 1998).
A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC World Service, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Din 2005 până în 2010 a fost redactor șef adjunct al revistei “22”, editată de Grupul pentru Dialog Social și redactor șef, 2013-2014.
Cele mai recente cărți publicate: Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, București, Editura Curtea Veche, 2016; Democrația sub asediu. România în context regional, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, București, Editura Corint, 2019; Rusia, o ecuație complicată, Iași, Editura Polirom, 2021 și Între Napoleon și Alexandru I. Contextul international al anexării Basarabiei, Iași, Editura Polirom, 2022.

______________
(c) O emisiune de Cristian Presură și Ciprian Mihali

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

  1. Felicitări pentru expunere. Am o întrebare. Nu cumva ”Русский мир„ poate însemna și ”Pacea rusească”, analog cu ”Pax Romana”?

  2. Teoretic dar foarte util dacă vrei să intelegi. Inamicul pentru a fi invins trebuie inteles. Apreciez mult profesionalismul dlui profesor Armand Goşu. P.S. Este absolut necesară traducerea in engleză! Lumea occidentală trebuie să ştie ce ştim noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *