Atomii fotografiați la cea mai mare rezoluție!

0
(0)

#youtubevideos #subscribe Urmareste mai multe #shorts aici
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiax7w_5cXANwSf5b8I22V0 />Iată atomii fotografiați la cea mai mare rezoluție. Măriți de 100 de milioane de ori!
Unde ești Democrit să te bucuri? Dar tu Epicur?
Te poți trezi Lucretius să ne încânți cu pana ta la vederea atomilor descriși de tine în versuri?
Imaginea este a atomilor din cristalul PrScO3, iar faptul că rețeaua de atomi este regulată a fost crucial, spun cercetătorii de la Universitatea Cornell. Ei au scanat zona de față cu ajutorul unui microscop electronic ce avea un flux foarte subțire de electroni, asa cum ai scana cu o raza laser o suprafață.
La fel ca la laser, fiecare imagine de difracție obținută are interferențe pozitive și negative (“speckle”) și este foarte diferită de ceea ce se vede aici.
Toate imaginile de difracție au fost analizate apoi împreună, cu ajutorul inteligenței artificiale, rezolvându-se cred “problema inversă”: știind imaginile finale de difracție, care este imaginea de atomi care le-a produs pe toate?
În mod normal, pentru o structură de atomi aleatoare, asta e imposibil. Dar pentru una regulată, asta este posibil. Metoda poarta numele de “ptychography”.
Mă uit la un atom din imagine și îmi ia câteva secunde. Dacă aș face asta cu fiecare atom din corpul meu, ar trebui să traiesc de miliarde de ori varsta întregului univers să sfârșesc această sarcină!
Cu adevărat, în jurul nostru sunt lumi inaccesibile gândului. Mintea umană reușește doar pentru o fracțiune de secundă să perceapă grandoarea cosmosului.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 Comments

  1. Speckle : pistruire. Iluştrii tăi predecezori au ştiut să formuleze româneşte.
    Când vă aud pe ăştia din noile generații, cum schimonosiți limba, cei mulți pt a părea savanți şi doxați, înțeleg abia acum, ce voia să spună Eminescu, epigoni. Dacă v-ar auzi, ar folosi un cuvânt chiar "picant" înainte să îl lovească aplopexia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *