Cât de modern(ist) a fost comunismul românesc?

0
(0)

Joi, 12 noiembrie 2020, de la ora 20.00, lansăm seria de dezbateri în cadrul Dicţionarului de idei şi ideologii (2i).

Invitatul realizatorilor Cristian Presură şi Ciprian Mihali este arhitectul Augustin Ioan. Tema acestei prime ediţii se articulează în jurul următoarei întrebări: „Cât de modern(ist) este comunismul românesc?

Vom pleca de la ipoteza că instaurarea comunismului în Europa de Est în secolul al XX-lea a fost, în unele privinţe, un fenomen modern prin ideologia lui şi modernizator prin efectele transformărilor tehnologice. Dar vom admite şi o a doua ipoteză, anume că modernitatea comunismului este, în acelaşi timp, una deformată şi parţială. Ambele ipoteze vor fi argumentate şi exemplificate prin recursul la modernismul arhitectural, de care comunismul s-a apropiat iniţial prin avangarde şi mişcările radicale din Rusia, dar pe care l-a transformat apoi în ideologie socială şi în discurs estetic de justificare a unei puteri totalitare, preocupată mai puţin de efectele modernizatoare ale politicilor sale şi mai mult de controlul şi dominaţia completă a teritoriului şi a populaţiei. Istoria arhitecturii totalitare a secolului al XX-lea stă mărturie pentru relaţiile complicate şi tensionate dintre comunism şi modernism, modernizare şi modernitate.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 Comments

  1. Dl. Presura, imi place formatul si subiectul doar ca primele 10 minute de prezentare au fost extrem de plictisitoare… E bine sa stim pe cine avem in fata dar 10 minute…. E mult!!!

  2. Am inceput a urmari acest material fara speranta ca are sa imi placa, am inceput sa cred ca are sa fie de bine dupa ce am auzit C.V. – urile; ma bucur ca l-am urmarit. Asa cum am mai citit prin comentarii: EXCELENT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *