Demonstratie in premiera: Nu traim intr-o simulare!

0
(0)

Traim intr-o simulare? Ca sa aflu raspunsul am cautat in fizica si filozofie. Vom discuta despre gauri negre, holografie, fizica cuantica si qualia. Iar la sfarsit voi demnostra ca NU traim intr-o simulare! Dupa video, raspund LIVE la intrebarile voastre pe canalul de Discord: “Comunitatea Cristian Presura”: www.discord.gg/presura In fiecare zi de la 20:00 avem discutii interesante pe canalul de voce!

Cartea “O calatorie prin Univers”: t.ly/RkRED
Cartea Fizica Povestita: https://bit.ly/2YsKaAc
https://patreon.com/cristianpresura
https://www.facebook.com/presura
https://www.facebook.com/pg/stiintaclub/posts/
https://www.instagram.com/cristianpresura/

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

13 Comments

 1. Cristian Presură, crezi în Dumnezeu? Intreb asta pt că m-ar ajuta să-ţi înţeleg mai bine şirul expunerii din film şi al răspunsurilor tale la comentarii.

 2. Daca am exista intr-o simulare si noi am fi o inteligenta aritificiala, ce isi poate schimba codul, sa evoluam cum am evoluat de-a lungul anilor. De ce nu putem sa schimbam si informatia de baza? Sunt oameni cu picioare/maini amputate ce inca simt durere sau mancarimi chiar daca mana/piciorul nu mai exista. Daca am fi un program asa complex nu am putea schimba asta si sa rescriem codul?

 3. Dar daca noi sutem construiti sa nu vedem raspunsul adevarat? De exemplu, sa spunem ca Pamantul ar fi un parc in care am fost pusi sa repetam istoria lor, iar ei sa vada unde au gresit. Sau poate unde vor sa se distreze si sa isi revada aminintirile. Nu stiu daca dumneavoastra, @Cristian Presura, ati vazut Westworld, macar primele 2 sezoane. Mi se pare ca ideea este lor de acolo se apropie cumva de adevar.

 4. Oamenii pesterii legati in lanturi iti vor spune ca doar umbrele proiectate pe pereti sunt reale si ca nu exista alta realitate in afara umbrelor. Dezlegati din lanturi si scosi afara, acestia ar fi incapabili sa inteleaga noua realitate si ar considera-o o halucinatie. Cel putin asa zicea dl. Platon.
  Pe mine explicatiile nu m-au convins insa in acelasi timp nici ca traim intr-o simulare nu sunt sigur (am ca argument doar experimentul de gandire al lui Bostrom). N-am nici macar certitudinea ca nu-s cumva un creier in borcan care viseaza ca are o viata normala (la fel cum uneori si visele noastre sunt atat de reale incat doar senzatia ca murim in vis ne trezeste la siguranta).
  Am totusi speranta ca ne vom folosi de fizica quantica sa intelegem mai bine "textila" din care e facuta realitatea noastra.

 5. Extrem de slab argumentul. Nu am nimic cu dumneavoastra, dar ma asteptam la un argument interesant stiintific (mai ales ca acest canal se numeste "Fizica cu Cristian Presura" si nu "Cristian Presura" ).

  Ati inceput interesant despre gauri negre si acea teorie a imaginii obiectelor ce cad in gaura neagra pe suprafata orizontului despre care stiam, dar explicatia dumneavoastra m-a facut s-o inteleg mai bine. Dar ati sfarsit foarte anticlimactic introducand de nicaieri acest argument subiectiv.

  Citisem la un momentdat o explicatie a unor matematicieni, parca, in care era vorba despre o problema complexa care dovedea ca nu putem trai intr-o simulare si pe care nu mi-o amintesc, dar care a facut mult sens in mintea mea atunci cand am citit despre. La ceva obiectiv de genul asta ma asteptam de la acest video. In schimb, am obtinut o explicatie pur subiectiva pe care o poate combate oricine cu cel putin una din urmatoarele intrebari sau probleme:
  – durerea e pur subiectiva. Majoritatea dintre noi simt durere, o parte din oameni au unele malformatii sau afectiuni care nu le permit sa simta durere; majoritatea animalelor nu simt durere (microorganisme); plantele nu simt durere; obiectele "moarte" nu simt durere. Ca sa aiba sens explicatia, ar trebui sa explicati ce este durerea pentru ca argumentul sa fie universal valabil si nu doar valabil pentru domnul Presura.
  – faptul ca rad se pune ca argument pentru inexistenta simularii universului?
  – daca tot continuam cu durere, ce inseamna ca "simt durerea"? Cine o simte? Atomii din corp? Eu? Cine sunt eu? Care e definitia? Ati comentat undeva mai jos cu o intrebare legata de personajele din jocuri video si cine simte durerea: calculatorul sau personajul simulat. Intrebarile mele anterioare sunt aidoma intrebarilor dumneavoastra si trebuie sa raspundeti la ele (pentru ca ati oferit argumentul durerii) inainte ca respectivul comentator sa raspunda intrebarilor dumneavoastra.
  – pentru oamenii mai religiosi (si mai ales pentru ca ati pomenit de biblie si dumnezeu) cel mai puternic argument ca lumea nu e o simulare e pentru ca stim din biblie ca dumnezeu a creat lumea.

  Nu vreau sa denigrez nimic in nici un fel, dar aveam asteptari mai mari de la un video postat pe un canal care discuta despre fizica.

 6. Am o curiozitate, oare pentru partea matematica, nu exista cursuri online sau ce ati recomanda? Pentru a face chestile complicate din fizica? Stie cineva/poate recomanda niste cursuri, scuze ca zic, dar ce am facut la facultate/liceu, parca nu m-a facut foarte stapan pe mine…

 7. Tot respectul domnule Cristian. Subiectul pune imaginația in miscare si reușiți să faceți asta chiar dacă in a doua parte ați introdus un element subiectiv (durerea) care, acceptând ipoteza de lucru că existența noastră poate fi o simulare nu o infirmă . Argumentul meu ca existența nu este o simulare este tot unul subiectiv (nornal dacă îl susține un individ dintr-o specie autodistructiva ) și anume " Ce entitate inteligentă și-ar irosi energia să creeze o simulare atât de dezastruoasă". Existența noastră nu este o simulare. Este realitate . O realitate pe care cu ajutorul dvs învățam să o prospectăm pentru că omul trebuie să se dezvolte atât spre interior cât și spre exterior. Acesta este și scopul existenței si anume "de a exista" si facem asta mișcandu-ne mintea atât de departe cât o poate face fără a se pierde și acționând cât mai mult și în cât mai multe direcții posibil.Toate astea pentru a cunoaște acest miracol care este Existența. Dacă prin absurd la un moment dat am știi TOT ne-am bucura fiecare proporțional cu setea lui de cunoaștere după care viața noastră nu ar mai avea sens.

 8. Si durerea este masurabila in biti… Iar cum noi am fi o simulare a caror biti sunt scrisi undeva(pe acea sfera indepartata), la fel si durerea noastra ar putea si ea biti embeded in codul mare care ne formeaza. Va rog sa ma contraziceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *