LIVE: Ce este xenofobia?

0
(0)

Invitat: George Surugiu

Urmareste LIVE de la 20:00 aici:
https://www.youtube.com/watch?v=fGvtW_KPuAI />Intalnirile sunt in fiecare joi.

Cuvântul xenofobie desemnează, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române – DEX, „o atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul”.

Cu alte cuvinte, xenofobii manifestă aversiune exagerată, ostilitate, ură față de străini și/sau față de tot ceea ce este considerat a fi străin. Este vorba despre un fenomen de patologie socială manifestat prin teamă și ostilitate față de tot ceea ce este străin.

Etimologia cuvântului vorbește de la sine: xenofobíe este un termen compus din două cuvinte din greaca veche: xénos (străin) și phobos (frică). La noi, termenul a fost preluat din limba franceză, unde este folosit cu exact același sens ca în limba română: ură, repulsie, frică, ostilitate, fobie obsedantă lipsită de o cauză obiectivă sau precisă față de străini și, prin extensie, orice este asociat cu conceptul de „străin”.

Așadar, xenofobului îi provoacă repulsie, dar și teamă elementele care compun identitatea generică a „străinului”, fie că este vorba despre națiune, etnie, rasă, limbă, religie, cultură, obiceiuri etc., sau toate acestea la un loc. Xenofobia este, practic, o formă de discriminare a indivizilor care se manifestă cel mai adesea prin suspiciune față de străini și dorința de a-i îndepărta, asociate cu temerea pierderii identității naționale, etnice sau rasiale ca urmare a prezenței străinilor.
Pentru xenofobi, străinii sunt nu doar personaje respingătoare din numeroase motive, ci și dușmani care tind să acapareze puterea în societate (cel mai adesea prin număr) și să modifice respectiva societate după cultura și obiceiurile lor.

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. Domnule Cristian Presura ati putea face un videoclip despre Unitatea Alcubierre si cum ar putea ajunge o nava spatiala la viteza luminii si in ce an din viitor am ajunge inapoi pe pamant daca am atinge o viteza inimaginabila dus si intors de la pamant pana in alta galaxie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *