Nebuloasa G299.2-2.9

0
(0)

Aici este nebuloasa G299.2-2.9, aflata la 16000 ani lumina departare. E clar, trebuie sa ii schimbam numele.
Ce vedem este rezultatul final al unei explozii de supernova tip Ia. La inceput, in centru se afla o pitica alba care orbita o stea obisnuita. Pitica alba nu era “nevinovata”: printr-un jet se hranea cu materialul stelei. La un moment dat, pitica alba a devenit atat de “umflata”, incat a explodat, eliberandu-si “cojoacele” in spatiu ca baba Dochia. Iar nebuloasa este rezultautul exploziei.
Culorile din poza arata intensitatea diverselor raze X care vin de la materialul ejectat inca fierbinte. Desi pare simetrica, astronomii spun ca este destul de asimetrica pentru supernovele de tip Ia, de unde interesul lor (ele sunt folosite ca niste “candele” ale universului, de aceea trebuie sa le inteleaga bine). Pentru noi, insa, odata ajunsi acolo, e mai importanta frumusetea ei decat detaliile tehnice.
V-ati gandit ce nume sa ii dam?

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 Comments

  1. Dar Il excludeți pe Dumnezeu pe motiv ca nu L-ati vazut.Dar vedeți explozii la mii de ani lumina distanta:)) și ne mai și blamați pe noi cei ce vedem chiar și într o stea tot CREATIA lui Dumnezeu.Nu ma refer la autorul acestui videoclip,ci la acea parte din știința,care crede ca deține tot adevărul in afara lui Dumnezeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *