Omul major, ep. 17 – Orașul de 15 minute: de la urbanism la conspirație (cu Gruia Bădescu)

0
(0)

Invitat: Gruia Bădescu

Ideea de a avea orașe unde oamenii să aibă acces la tot felul de servicii în apropierea locuințelor, de la grădinițe, la clinici la magazine, nu este deloc nouă. În istoria urbanismului sunt multe astfel de modele de oraș, orașul de 15 minute fiind o sintagmă mai nouă pentru un oraș mai centrat pe nevoile oamenilor. Popularizat de urbanistul columbian Carlos Moreno și îmbrățișat de mai multe metropole, conceptul de oraș de 15 minute a devenit însă subiectul unor conspirații feroce care au uluit lumea urbaniștilor și s-au răspândit în social media. Moreno însuși a primit amenințări cu moartea. Ce înseamnă de fapt conceptul și cum s-a ajuns de la un deziderat urbanistic la o conspirație? Mai mult, în ce fel de orașe vrem să locuim?

Despre invitat

Gruia Bădescu este expert în design urban și dezvoltare urbană, doctor în arhitectură de la Universitatea din Cambridge. Îmbină lucrul în orașe cu cercetarea pe tema orașelor post-socialiste și post-conflict, fiind și cercetător la Universitatea din Konstanz, Germania. A lucrat la planuri și strategii de dezvoltare locală integrată și regenerare urbană în România și străînătate, de la elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru centrul Bucureștiului la planuri comunitare.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 Comments

  1. Ma uit la chestia asta halucinanta si nu-mi vine sa cred !! 3 oameni inteligenti vorbesc de bine despre noul tip de inchisoare !! Aloo!! Invatati oamenii sa manince doar cind le e foame , sa cheltuiasca doar cind e necesar , sa nu mai arunce obiectele reparabile , sa apara legislatii care sa echipeze masinile cu sisteme automate anticoliziune, cu gps-uri precise , cu economizoare de combustibil si tot asa. Sint multe solutii de adoptat inainte ca noi sa ajungem sa ne izolam in colhozuri de 15min !! Lumea asta e timpita de acest pseudoprogresism !! De fapt e un progresism in prostie si in parodie. Ne indreptam spre idiocracy. Lumea se poate optimiza in multe alte forme…nu in inchisori ! Nu mai dati idei din astea unor politruci si asa semidocti ! Daca vreti sa faceti exercitii de gindire atunci trebuie sa va gindit si la nepotii si stranepotii nostri !!

  2. 2023 si tot slabi ati ramas.
    s-a demonstrat la infinit ce petarda, ce gluma a fost pandemia, si voi acum vorbiti de 15 minute cities ca fiind conspiratie….
    va meritati soarta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *