Omul major, ep. 7: Societatea digitală – Stăpâni, cetățeni sau sclavi? (cu Răzvan Rughiniș)

0
(0)

Societatea digitală a schimbat totul. În ultimii patruzeci de ani, tehnologiile digitale au creat un preaplin al informației, au schimbat sensul prieteniei și încrederii, au accelerat timpul și au inventat spații digitale pentru care geografia Pământului nu mai contează. Ne aflăm azi într-o nouă epocă a digitalizării, pe creasta valului inteligenței artificiale și învățării automate. Răzvan Rughiniș examinează noua societate digitală cu ochiul inginerului în calculatoare și cu lupa eticii aplicate. Conectând propria experiență cu cea a generațiilor sale de studenți, ajunși programatori și inovatori care au transformat lumea prin cod, autorul discută formele de exces și de deficit ale digitalizării și riscurile pe care le întâmpinăm. Primul val al tehnologiilor informației a amplificat puterea de calcul și memoria, al doilea a redefinit relațiile umane și comunitățile. Astăzi, valul inteligenței artificiale încredințează algoritmilor decizii ce țin de bine și de rău, de viață și de moarte, de la armată și medicină la școli, trafic urban sau credite bancare. Creatori, dar și supuși ai algoritmilor, vom putea rămâne stăpâni ai propriei sorți? Sau vom deveni, oare, sclavi ai unei tehnologii tot mai greu de înțeles, chiar și pentru creatorii săi?
_____________
Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București, doctor în știința calculatoarelor din 2005 și, din 2021, absolventul programului de master „Etică aplicată în societate, afaceri și organizații“ la Facultatea de Filosofie a Universității din București, urmărește crearea de comunități și de traiectorii de termen lung în educație și transformare socială prin tehnologie. În 2013, alături de antreprenorul și investitorul Andrei Pitiș, a pus bazele programului Innovation Labs (www.innovationlabs.ro), care a sprijinit peste 500 de noi produse digitale prin start-up-uri și spin-off-uri, având o amprentă națională în 18 centre universitare din România. Cercetarea și cursurile sale se axează pe securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private. Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

13 Comments

  1. "Stăpâni, cetățeni sau sclavi"
    2 termeni din 3 implica sclavie. autorul sau a gandit acest aspect si este exact ce se regaseste in carte (si atunci practic sansele noastre ca cetateni in ideea cartii sunt extrem de slabe sa nu cadem in sclavie in viitor), sau titlul n-a fost gandit bine. ca sa fii stapan va trebui sa ai un sclav si vice-versa.
    sunt curios care e motivatia titlului

  2. Abilitatea omului de a vâna și a pescui cu mâna goală a disparut de mult pentru că nimeni nu a interzis construirea de cuțite și sulițe, cu toate că acestea sunt foarte periculoase pentru viața omului.
    A interzice ChatGPT cred că e extrema cealaltă.

  3. Bună seara. Faceți, vă rog, un clip în care să explicați dacă se obține "energy free" dacă se pun în legătură un motor și un generator, cum se prezintă în anumite filmulețe pe youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *