Satelitul Europa are apă în apropierea suprafeței sale

0
(0)

#youtubevideos #subscribe Urmareste mai multe #shorts aici
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiax7w_5cXANwSf5b8I22V0 />Satelitul Europa are apă în apropierea suprafeței sale! Dacă e un loc unde se crede că am putea găsi viața extraterestră, acesta este satelitul Europa al planetei Jupiter. El este acoperit de o crustă de gheață, tare ca granitul, răcită la temperatura de -160° C care se găsește pe suprafața satelitului. Suprinzător însă, la 20 de kilometri adâncime se află un ocean subteran lichid, care conține apă de două ori mai multă decât pe Pământ, încălzită fiind de forțele mareice provocate de puternica planetă Jupiter.
Mai nou, cercetătorii au descoperit pungi de apă lichidă și în crusta înghețată, la doar 1 kilometru adâncime! Cum? Priviți această imagine cu suprafața satelitului Europa. Vedeți cum ea este brăzdată de crevase? La o privire mai atentă, ele arată ca două linii paralele de tren. Suprinzător, astfel de structuri se găsesc și în Groenlanda, așa cum se vede în această poză.
Cu ajutorul unui radar, cercetătorii au arătat cum, în Groenlanda, ele se formează datorită unor pungi de apă aflate la adâncime. Din acestea scapă apă spre suprafața, care apoi îngheață, se dilată, și împinge în gheață în stânga și în dreapta, formând cele două structuri paralele.
Procesul ar avea loc și pe Europa, trădând existența unor pungi de apă la un kilometru adâncime. Acolo s-ar putea găsi microorganisme, ce sunt astfel mai ușor de găsit decât dacă trebuie să forăm la zeci de kilometri adâncime pentru a ajunge la oceanul subteran.
În 2024 sonda Europa Clipper va pleca spre Europa. Voi ce credeți că va găsi?
https://www.nature.com/articles/s41467-022-29458-3

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 Comments

  1. Probabil că ar putea observa mișcări ale crustei de gheață și modul de formare a crevaselor cu eventuale gheizare la suprafața satelitului. Ceea ce înseamnă că există activitate geologica. Viața la nivel molecular sau bacteriologic ar putea exista.
    Acolo unde ai activitate geologica și apă, atunci poți avea și viața. Foarte fain videoul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *