Universul ne arata galaxii doar pentru a ne spune ca niciodata nu putem ajunge la ele.

0
(0)

#youtubevideos #subscribe Urmareste mai multe #shorts aici
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiax7w_5cXANwSf5b8I22V0 />
Universul ne arata galaxii doar pentru a ne spune ca niciodata nu putem ajunge la ele. Punctele rosii din dreapta sunt imagini slabe ale unor galaxii pe care le vedem acum in cunoscutele fotografii ale lui Hubble cu cele mai indepartate galaxii. Lumina de la ele a circulat peste 12.8 miliarde de ani, asa incat le vedem cum erau ele la inceputul universului (in primul miliard de ani).
Datoria expansiunii spatiului, stim ca ele se afla acum la peste 25 miliarde de ani lumina departare. De asta sunt rosii, pentru lumina lor spre deplasata spre rosu si infrarosu, datorita expansiunii universului. Mai stim ca aceste galaxii se indeparteza de noi cu o viteza mai mare decat a luminii, tot datorita expansiunii spatiului, care le poarta cu el. Ca atare, nu vom putea ajunge la ele decat depasind viteza luminii, ceea ce nu ne permite legile fizicii.
Asa ca, priviti-le inca odata: stim sigur ca dincolo de marginile universului observabil sunt miliarde de miliarde de alte galaxii si mai stim ca, iata, la unele nu vom ajunge niciodata si nici nu le vom vedea evoluand prea mult (imaginea lor va “ingheta” pe cer si culoarea se va deplasa mult inspre infrarosu pana cand vor disparea din campul vizibil).
Universul ne spune din nou ca este mult mai mare decat noi iar noi doar suntem una dintre miliardele de creatii ale lui.
A cata oara ne reaminteste asta? De cate ori trebuie sa o mai faca pana sa intelegem?

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *