#2i​ 📘 Ce este transmumanismul? Ep.30 Invitat: Mihaela (Meia) Chita-Tegmark

0
(0)

Transumanismul ne propune transcenderea condiției umane (mortalitatea, boala, limitările cognitive etc.) prin tehnologie, însă tehnologiile pe care le creăm riscă să ne devină competitori sau chiar adversari. Cum anume putem câștiga cursa dintre inteligența umană și cea artificială? Ce este singularitatea tehnologică, momentul în care am pierdut definitiv cursa? Cum putem să avem încredere și control asupra tehnologiilor pe care le creăm? Ce ne spune compasul nostru moral despre devierea de la natural? Ce este trans-omul: un demi-zeu sau un Frankenstein? Ce formă are trans-omul: un cyborg sau o nouă specie? Visul transcenderii condiției umane nu este nou, este prezent în toate miturile în care hybrisul uman e pedepsit de zei, ceea ce e nou este modalitatea prin care ne dobândim transcendența, și anume tehnologiile pe care inventăm. Ca să înțelegem transumanismul trebuie să înțelegem transformările tehnologice profunde care ne înconjoară deja și care ne vor asedia în viitorul apropiat.

Mihaela (Meia) Chita-Tegmark este absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie (2008) și a Facultății de Litere (2009) din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Și-a continuat studiile masterale la Harvard University și a obținut doctoratul in psihologie la Boston University. În prezent, lucrează în cercetare la Tufts University unde studiază teme legate de interacțiunea dintre oameni și roboți. Mihaela este interesată de o varietate de subiecte la intersecția dintre tehnologie și psihologie, cum ar fi utilizarea agenților sociali artificiali în medicină și terapie, și impactul tehnologiilor emergente asupra interacțiunilor sociale umane și a bunăstării emoționale. De asemenea ea este co-fondatoarea Institutului pentru Viitorul Vieții (Future of Life Institute), o organizație axată pe utilizarea pozitivă a tehnologiilor emergente și evitarea riscurilor tehnologice. Prin generozitatea unor finanțatori precum Elon Musk (Space X, Tesla), Vitalik Buterin (Ethereum), Jaan Tallinn (Skype) și Open Philanthropy Project, organizația dezvoltă programe de cercetare, educare a publicului și reglementare a tehnologiilor emergente precum inteligența artificială.

Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

„Dicționarul de idei și ideologii” este o serie de dialoguri despre marile teme ale gândirii sociale, politice și culturale care au construit lumea în care trăim. Sunt invitați în aceste dialoguri personalități din România și din afara țării, cercetători români consacrați în domeniul lor, care expun unui public generalist modul în care au luat naștere cele mai importante sisteme de idei ale lumii moderne, cum s-au transformat ele in ideologii și cum au evoluat de-a lungul timpului până azi. Emisiunile vorbesc deopotrivă despre istoria conceptelor, despre Scopul realizatorilor acestei emisiuni este triplu: să ofere o cunoaștere de calitate, bine structurată, argumentată și comunicată, bazată pe referințe; să adune laolaltă și să prezinte publicului vorbitor de limbă română membri de excepție ai comunității academice și științifice din România și din diaspora; să propună un model de dialog public, bazat pe schimbul argumentat de idei și pe respectul tuturor participanților la acest dialog.

Întreaga serie a Dictionarului de idei și ideologii poate fi urmarită aici:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
#ideișiideologii #cristianpresura #ciprianmihali #teoriepolitică #istoriepolitică #ideologie #dialog #2i

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *