#2i 📘 CE ESTE LIBERALISMUL? Ep.14 Invitat: Aurelian Crăiuțu

0
(0)

Invitat: Aurelian Crăiuțu (Indiana University)

Urmareste aici toata seria “DicÅ£ionarul de idei ÅŸi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Ce este liberalismul? O doctrină economică, o teorie politică sau o viziune filosofică asupra societății și individului? Câte tipuri de liberalism există? Care sunt valorile și textele definitorii ale liberalismului? Cine sunt adversarii liberalismului și care este viitorul său? În intervenția din această emisiune, profesorul Aurelian Crăiuțu va încerca să ofere câteva răspunsuri la aceste întrebări. Este vorba mai degrabă de o invitație la dialog, păstrând discuția concentrată în principal pe istoria ideilor politice.

Aurelian Crăiuţu este profesor de științe politice în cadrul Universității Indiana, Bloomington, Statele Unite. A obținut un doctorat în teorie politică la Universitatea Princeton (1999). Volumele sale includ: Faces of Moderation: The Art of Balance in an Age of Extremes (University of Pennsylvania Press, 2017) și A Virtue for Courageous Minds: Moderation in French Political Thought, 1748-1830 (Princeton University Press, 2012). A publicat in limba romana Elogiul moderației (Polirom, 2006) și Elogiul libertății: Studii de filosofie politică (Polirom, 1998). A tradus de asemenea cărți de filosofie ale lui Edmund Husserl, Gustave Thibon și Gabriel Marcel.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 Comments

  1. Liberalism este cand doctrina ta inrobeste de facto atat de multi oameni incat trebuie sa o numesti ca ceva care sa sugereze libertate, ca sa mai mearga smecheria.

  2. Felicitări pentru munca depusă. Ce mă deranjează și poate îi deranjează și pe alții, e faptul că domnii profesori folosesc limbajul specific mediului academic. O parte din cei ce se uită nu prea înțeleg despre ce se vorbește, în anumite părți ale discuției. Dacă scopul e explicarea subiectelor, de genul celui din episod, către un număr cât mai mare de oameni, ar fi de folos o abordare de tip first principles și evitarea termenilor greoi.

  3. Este o prezentare partinitoare. Partile negative ale liberalismului sunt expediate foarte rapid. Partile percepute ca pozitive aici nu sunt nici inventia, nici in exclusivitate proprii liberalismului, si s-au dovedit deja oricum a fi doar de fatada. La esenta doctrinei liberale sta profitul personal cu orice pret, inclusiv cu pretul suferintei majoritatii oamenilor. Egoism si individualism legiferat si pazit cu forta armata. Toate celelalte idei nobile, daca au existat, s-au pierdut undeva pe la mijlocul-sfarsitul secolului XIX. Nu peste multa vreme in istorie se va vorbi despre liberalism asa cum se vorbeste astazi despre comunism. Este comparabil in termeni de victime produse, cruzime si ipocrizie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *