Arhivele viitorului – ep. 36: De ce mai avem nevoie de educație umanistă?

0
(0)

Invitați: Mihaela Miroiu și Mircea Dumitru
LIVE miercuri seara ora 21:00 aici: https://www.youtube.com/watch?v=nTL3vEBqpVk />
“Într-o carte foarte recentă a Marthei Nussbaum, Not for Profit. Why Democracy Needs the Humanties?, problema apusului și chiar a sfârșitului umanioarelor se pune în termenii cei mai fruști și dramatici. Iar această luare de poziție nu este câtuși de puțin una singulară. Lucrarea evocată aici combină analiza lucidă a decăderii treptate a rolului umanioarelor în universitățile contemporane cu prognoza sumbră asupra unui viitor apropiat, în care s-ar putea să asistăm la dispariția totală a departamentelor și a programelor de studii umaniste. S-a întâmplat, deja, în țări cu regim democratic consolidat și cu învățământ superior foarte bine articulat și dezvoltat. Și este foarte probabil ca această mișcare să continue și să se extindă.

Situația aceasta îngrijorătoare contrastează acut cu rolul central, bine cunoscut și documentat, pe care umanioarele și artele liberale l-au jucat în istoria democrației. Literatura și filosofia au contribuit, literalmente, la schimbarea lumii, la consolidarea regimurilor democrate liberale, și cu toate acestea, ceea ce constatăm este că părinții majorității tinerilor studioși de azi devin anxioși, dacă copiii lor doresc să studieze științele umaniste sau dacă aceștia se dovedesc a fi analfabeți din punct de vedere financiar, dar nu par să fie câtuși de puțin îngrijorați dacă educația lor în domeniul umanioarelor este precară și deficitară..”

Aceste fragmente sunt preluate din eseul “Sfârșitul umanioarelor? De ce mai avem încă nevoie de educație umanistă în universități?” scris de Mircea Dumitru, eseu aflat în curs de publicare în volum.

Despre invitați:

Mihaela Miroiu este o teoreticiană feministă română și activistă pentru drepturile omului. A fost profesoară universitară de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Interesele sale de cercetare cuprind teoriile politice feministe, etica politică, ideologiile politice actuale și politicile de gen. Mihaela Miroiu a introdus cursul de etică politică în 1997 și a scris, în colaborare cu Gabriela Blebea, prima lucrare de etică profesională în 2001- Introducere în etică profesională. Semnificativ pentru interesul ei constant pentru perspectiva etică în teorii politice și politici de gen este faptul că a utilizat o grilă de etică politică în construcția analizelor cuprinse în volumului „Ideologii politice actuale. Semnificații, evoluții și impact” (2012). Mihaela Miroiu a contribuit semnificativ la reformarea predării filosofiei în liceu, după căderea comunismului.

Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii. Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esenţialism, relativism. Competenţele sale de predare şi cercetare acoperă domeniile logicii filosofice, logicii simbolice, filosofiei limbajului, metafizicii modalităţilor, epistemologiei, filosofiei minţii şi a conştiinţei.
De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Nozick, Nagel, Wittgenstein, Quine, Forbes, Kripke.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 Comments

  1. Salut Cristi. Iti urmaresc de la inceput canalul tau si imi place ceea ce postezi. O mica observatie, la editare, cand apare videoul cu podul, in loc de EDUCATIE scrie EDUCTIE. Nu stiu daca e special lasat asa sau doar a "mancat" cineva o litera. Cu respect.

  2. Ba termina cu prostiile ramai doar la stem. Ed umanista intr un com=> nu va bateti, nu va omarati( la propiu), ajutati daca vreti si detineti cunostinta, creativa o gandire critica, creativa un vocabular fara sinonime si cu cuvinte bine definite care au sanse mai mici de a fi incurcate, si incercati sa va dati seama cum sa va mentineti starea de bine, motivatie si sa va cresteti productivitatea, crearea unei noi legislatii cu mult mai multe institutii si autoritati care au competentele impartite si sunt mai multe care au aceeasi competenta pentru reducerea coruptiei e mult de spus in ultima idee despre legislatie.

  3. Da, trebuie educat poporul pentru schimbare. Pentru o educare mai reusita, mai extinsa, sa ajunga si omul strazii sa stie, trebuie repetitie, sa devina informatia respectiva ceva comun. Daca poporul isi schimba mintea multe se schimba: legislatia, caracterul, rapiditatea inovatiilor.

  4. Nu neaparat creativitatea o sa ne salveze de tehnologie. Sunt inteligente artificiale care compun muzica, deseneaza, joaca GO si sah bine decat orice om. Stiintele umane ne va ajuta sa realizam astfel de aplicatii cat mai bine din punct de vedere moral, daca va mai exista asa ceva in viitor. In momentul de fata ne omoram pentru profit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *