Cercetare sau industrie? Care este viitorul tinerilor pasionați de fizică?

0
(0)

Cercetare sau industrie? Care este viitorul tinerilor pasionați de fizică? Asociația Studenților Fizicieni organizează prima ediție Argo, festivalul ce-și propune promovarea științei în rândul Clujenilor și nu numai. Tinerii Bogdan Teodorescu si Mihnea Moruz abordează această temă în cadrul unei discuții cu fizicianul Cristian Presură

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

14 Comments

 1. O discuție ce ar trebui urmărită de toți studenții. Dl. Presură a dar răspunsuri necesare pentru a deschide "ochii" pentru cei ce au avut urechi de auzit. Întrebări pertinente și cred că toți studenții le au, indiferent de specializare.
  Oare Newton trăia din bani pe care îi câștigă în urma descoperirilor sale? Important este să fi pregătit și competent în domeniul tau de activitate restul vine de la sine. Din cate știu majoritatea descoperirilor au venit din pasiunea oamenilor pentru subiect cercetării și din dezinteres pentru aspectul financiar.

 2. "Idealist", în accepția celor trei vorbitori de aici, este cineva care își alege activitatea în primul rând după interesul, utilitatea pe care aceasta ar prezenta-o pentru "societate", pentru "ceilalți", iar nu pentru persoana în cauză. Dacă ceva este în interesul persoanei însăși, atunci este automat calificat drept egoism.

  Dar atunci, dacă eu îmi aleg o activitate doar pentru că MĂ interesează, pentru că ÎMI place, pentru că este pasiunea MEA, atunci s-ar chema că sunt un egoist, un egoist extrem.

  Este adevărat că așa am fost educați să gândim. Dar dacă facem o simplă introspecție (și suntem și onești !), vedem că motivația noastră reală este să ne satisfacem plăcerea, curiozitatea PERSONALĂ.

  Dar doamne ferește să spunem asta cu voce tare ! Trebuie să spunem că pe primul loc este servirea societății…

  Deci este ceva putred cu noțiunea noastră de idealism… Este fățarnică.

 3. In Romania NU SUNT COMPETITII DE CERCETARE! Finanțarea este insignifianta, iar principalul rol al sau este de a justifica existenta structurilor de cercetare, a ministerului, a miniștrilor sau a secretarilor de stat.

 4. O prostituata care, clar (si aici nu ma poate contrazice nimeni) si-a ales meseria si lucreaza in interesul societatii, este definitiv idealista…. 😁🤘

 5. Domnule Cristian Presura,
  felicitari pentru activitatea profesionala si pentru pasiunea cu care contribuiti la popularizarea fizicii. As avea o intrebare legata de quantum entanglement. Ce se intampla cu particula care ramane, atunci cand una din particulele sistemului dispare (sa zicem prin absortia unuia din fotoni/electroni de catre un atom). Doresc sa-mi raspundeti intuitiv, ca pentru un AMATOR pasionat de fizica, Va multumesc, Emil.

 6. Brevetul european este cam echivalent cu cel american. Dar acel internațional este, desigur, cel mai bun. Mi se pare păcat că UE nu subvenționează costurile pentru un astfel de brevete sau proceduri judiciare europene, ceea ce se întâmplă deja la nivel național în câteva țări în UE. Patentele naționale sunt și ele foarte inutile dacă vii dintr-o țară mică cu o piață mică. Și foarte puține companii care doresc să producă produsul care ai inventat. În plus, uneori este si foarte rău dacă alte țări produc produsul tău. Oferind astfel de țării un avans poate ruginii producatori din țara ta, depinde de ce este vorba. Deci, ceea ce este foarte important este și comercializarea invenției, pentru care ar trebui să existe și mai multe firme de marketing în Europa și bine înțeles și în România. Este foarte bine că sunteți în Olanda și mai pastrați o legâtura cu România. Și, din fericire, Olanda nu este așa de departe ca Canada sau Japonia.

 7. Subiecte de dezbatut:
  1) Ce este parsec?!? "Parallax second"
  2) Ce inseamna "a cincea forta"?! E aceea forta numita ipotetic o particula "simetrin" sau "pereti de domeniu" respnsabile pentru stimularea unor "pereti" invizibili in spatiu. Mai multe detalii despre acest aspect, ne puteti oferii.

  Multumesc!

 8. Circumferinta la ecuator Terra = 9588 km. Viteza de rotatie 111 m/s = 400 km/h. Ce viitor se presupne sa aiba tinerii pasionati de fizica si matematica atunci cand este predata o materie plina de erori si inconsistente?

 9. Tot respectul meu domnului Presură și mult succes băieților, cărora le prevăd un viitor strălucit (din păcate, pentru a fi foarte sincer,nu cred că vă veți putea atinge scopurile la nivelul capacităților voastre, în România!)

 10. 2 studenti cu minte de copil si un Presura care-si da cu sfatul despre situatia din Romania el fiind in Nederland. In Romania ca si peste tot in Europa este o diaree de profesori universitari. Obligatia de a scrie articole este o prostie absoluta care foloseste doar carierei prapadite a asa zisului cercetator al zilelor noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *