Arhivele viitorului – ep. 11: Cum învățăm să construim spațiul?

0
(0)

Invitată: Andreea Mihalache
Moderatori: Ciprian Mihali si Cristian Presura

De la 21:00 aici https://www.youtube.com/watch?v=Ve8qbkVekIo />Cum vom învăța arhitectură în viitor depinde de o serie de parametri care sunt în continuă schimbare, astăzi probabil mai mult decât oricând altcândva în trecut. Aș propune să ne uităm împreună la două teme mari: cine sunt actorii implicați în procesul de învățământ (studenții și profesorii) și cum citim trecutul și provocările prezentului pentru a construi viitorul.
Cine ne vor fi studenții? Cine are acces la învățământul de arhitectură? Într-o lume în care suntem cu toții migratori, profilul studenților este din ce în ce mai puțin omogen, și nu e vorba doar de rasă, etnicitate sau culoarea pielii. Prin experiențele lor și felurile în care văd lumea, studenții aduc o bogăție și o varietate de nuanțe care se reflectă în imaginația lor, în felul în care proiectează, în întrebările pe care le pun, în așteptările pe care le au de la noi. Iar noi, că dascăli, trebuie să fim în permanentă „acordați” precum niște instrumente la alteritatea pe care o reprezintă fiecare student în parte.
Cine vor fi profesorii? Chestiunea reprezentării în învățământul de arhitectură abia în ultimii ani a început să fie luată în serios. Așa cum istoria arhitecturii a fost sute de ani dominată de perspective occidentale și abia acum începem să o interpretăm din alte perspective, tot așa și învățământul de arhitectură a fost domeniul „privilegiat” al unei anumite categorii de populație. Dar – un profil tot mai variat al studenților va trebui să fie reflectat într-un profil cât mai variat al dascălilor lor pentru a crea empatia și dialogul fără de care învățământul nu rămâne decât o simplă transmitere de informație.

Cum citim trecutul pe care ne construim viitorul? Chestiunea istoriei și a istoriografiei arhitecturii trece printr-un proces de reevaluare care scoate la lumina personaje, istorii, evenimente, clădiri ce ne obligă să privim cu alți ochi felul în care proiectăm azi pentru lumea de mâine. Asemeni lui Angelus Novus al lui Paul Klee, despre care Walter Benjamin spunea că este îngerul istoriei care merge către viitor uitându-se spre trecut, tot așa arhitectură trebuie să-și reconsidere relația cu trecutul pentru a putea merge înainte.
Care sunt provocările prezentului care vor da formă viitorului pe care noi îl construim? Interdisciplinaritate. Globalizare. Localizare. Mișcări sociale. Tehnologie. Lume virtuală. Corporalitate. Climă. Energie. Sustenabilitate. Alienare. Comunitate. Individualism. Etică. Felul în care cursurile și proiectele de atelier reflectă aceste provocări contemporane dă măsură modului în care vom pregăti nu doar arhitecți, ci cetățeni responsabili și empatici la lumea înconjurătoare.
_________________________

Andreea Mihalache este asistent universitar la Clemson School of Architecture unde predă proiectare, istoria și teoria arhitecturii și cursuri de vizualizare. Fost bursier Fulbright, a predat la UAUIM în București, la Catholic University of America în Washington, D.C., Virginia Tech, Mississippi State University. Are doctorate în arhitectură de la Ion Mincu și Virginia Tech. Cercetarea ei se concentrează pe intersecția între arhitectură și artele vizuale din a două jumătate a secolului al XX-lea, fenomenologie, estetică, domesticitate, memorie individuală și colectivă. A publicat în reviste și antologii în SUA, Marea Britanie, Spania, Chile, a prezentat lucrări la conferințe și colocvii internaționale. Este autorul cărții „Metamorphoses of Boredom. Wandering. Waiting. Wandering” în curs de apariție la University of Virginia Press. Cel mai recent, a câștigat titlul de 2020-2022 Creativity Professorship la College of Architecture, Arts and Humanities la Clemson University și premiul pentru cel mai bun articol din 2020 al publicației The Plan Journal pentru articolul „Musings on Boredom, Midcentury Architecture and Public Spaces.”

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

  1. o retorica mediocra sustine un discurs lipsit de fond din care nu am aflat nimic memorabil despre viitorul arhitecturii sau viitorul invatamantului de arhitectura; exemplele prezentate nu par sa aibe nici un criteriu de selectie coerent, nici macar nu se potrivesc cu tema; puterea de sinteza analitica si calitatea informatiei prezentate de d-na prof. sunt aproape nule.

  2. V-ati saturat de aer si vreti sa respirati spatiul.poate va duceti cu totii in spatiu,astia care isi doresc atat de mult sa il contruiasca si lasati pe cei care apreciaza ce avem pe pamant sa traim linistiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *