Infodemia Covid și lecțiile infodemiei SIDA. Arhivele viitorului – ep. 16

0
(0)

Invitat: Cristian Apetrei

Intalnirea poate fi urmarita LIVE, miercuri de la 21:00 aici: https://www.youtube.com/watch?v=hn9bXPsINbE />
Infodemia reprezintă o combinație între cuvintele „informație” și „epidemie” care de obicei se referă la diseminarea rapidă și vastă a informațiilor, atât corecte, cât și incorecte (pseudoinfomații) și chiar deliberat false (dezinformare) despre un anumit subiect, în cazul de față o boală. Pe masură ce faptele, zvonurile și frică se amestecă și dispersează, a discerne între elementele corecte și incorecte devine imposibil.
Voi prezența date comparative între infodemia SIDA și cea de COVID-19, care să puncteze similitudini esențiale între cele două. În acest mod, putem deriva posibilități de acțiune pentru combaterea infodemiei SARS-CoV-2.
Elementele comune între cele două infodemii pot fi grupate după cum urmează: (a) argumente false și pseudoargumente amplificate pe rețelele sociale care creează un zgomot de fond enorm, care distrag publicul de la adevărurile științifice (de exemplu, ideea că virusul nu produce boală și nu este periculos pentru populație; ideea că virusul a fost inginerizat în laborator, accidental sau deliberat); (b) modificări din mers ale cunoștințelor despre patogeneză, clinică, elementele de sănătate publică și terapii, naturale în cursul procesului de învățare, dar care creează o senzație de nesiguranță în public; (c) mișcarea antivaccinistă, care impacteaza în acest moment în mod global strategiile de prevenție vaccinală.
În condițiile în care pandemia evoluează, a combate infodemia asociată ei trebuie să reprezinte o prioritate zero.

________

Cristian Apetrei este Profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburgh. A absolvit Facultatea de Medicină a UMF „Grigore T. Popa” Iași în 1990 și a obținut un doctorat în Microbiologie la aceeași universitate în 1993. A fost preparator și apoi asistent universitar la UMF Iași. A efectuat stagii de pregătire postdoctorală la Spitalul Bichat Claude Bernard din Paris, finanțate de AUPELF-UREF și ANRS.
A fost cercetător principal la centrul OMS de cercetări ale infecției cu HIV din Franceville Gabon, asistent universitar și profesor asociat al Universității Tulane din New Orleans, Louisiana, și apoi Profesor la University of Pittsburgh. Are o experiență de 30 de ani în virologie clinică și moleculară. A publicat peste 180 de articole în România și în reviste de top internaționale.

Este coautor la 9 cărți, între care Encyclopedia of Virology și Encyclopedia of AIDS. La începutul carierei, studiile sale în domeniul infecției cu HIV la copiii abandonați din România au contribuit decisiv la înțelegerea mecanismelor care au produs și transmis această epidemie.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 Comments

  1. Numai aiureli debitezi tovarășe! Când spui șeful meu spune"deja nu mai este gândirea ta! În alte ordine de idei repeți papagaliceste tovarășe Andrei woke wannabe! Hiv în românia e deja stabilit Cum a fost injectat cu "ajutorul" vaccinului antihepatitei C în orfelinatele românești!
    Faucci a recunoscut despre experimentele de "gain of function" sponsorizate de americani in centre din Wuhan la audirea din Congresul american, unde senatorul republican nuna foss Ted Cruz ca prima data ci chiar un medic care stapaneste domeniul! Asta nu spuneti?!Voi sunteti fakenews, propaganda Big Pharma! Nu vad nimic discutii despre Malone,Didier Raolt, celealat decedat subit sau Sucharit! Part pries ul vostru stiintific e ptr a sustine ideologia progresistâ! Voi sunteti d3zinformarea! Voi sunteti vectorii dezinformarii medicale! Presurâ stim unde semneazâ statul de plata! La BigTech!

  2. Alo tataie..cenzura ce e?! Dezinformare, intoxicare, minciuna, prin omisiune! Expertul asta a lui nu stiu ce universitati woke care fac segregare ptr cei "nefascinati"..cand o sa si Nobel da mai iti dai cu parerea! Spune de expermentele lui Faucci de "gain of function" din Wuhan si lasa vrajeala asta intelectuala! Experimentele lui mos peste pagolin liliac asa e denumirea lor "gain of function"! Restul e gargara de umplut timpul! Poate nu explica si cate "cocoase" mai are minciuna! "GAIN OF FUNCTION"! PRESURA..AI GRIJA ..FA CALCULE UNDE CADE NUCLEARA LUI PUTIN SA N7 TE AJUNGA!

  3. Faucci e un viitor infractor cum Apetrei e un viitor contravenient sau interzis in lumea academică! Zero barat gargara acestui individ care nu spune nimic decat face atacuri ad hominem si emite imposturi,culmea, sub expresia "seful meu" . Mintea greoaie nu gandeste..spune ce face si repeta seful..tipul YESMAN in toata configuratia lui biologica obedientă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *