Omul major, ep. 5 – Cum reacționăm la crize? Societate și imunitate după pandemie (cu Adrian Apetri)

0
(0)

Invitat: Adrian Apetri
Miercuri 21:00 LIVE aici: https://www.youtube.com/watch?v=bW4C4rEkNJc />
Pandemia Covid a fost un șoc pentru societate în general, dar și pentru sistemul medical și cel farmaceutic în special. Cum a răspuns societatea la acest șoc?
Care sunt avantajele și dezavantajele unor societăți și sisteme bine puse la punct în comparație cu dezavantajele și avantajele unor sisteme “imperfecte”? Sistemele “perfecte” sunt mult mai rigide și mai puțin adaptabile în situații de criză deoarece experiență “improvizației” este limitată. Sistemele au nevoie de mai mult timp pentru a găsi “minimul energetic”.
Sistemele “imperfecte”, în schimb, sunt obișnuite cu improvizația, mai agile și se mișcă mai rapid în stadiile incipiente (țările din estul și sudul Europei au început campania de vaccinare mult mai devreme și au oferit soluții multiple: aeroporturi, gări, malluri, etc., în timp ce țările cu sisteme mai bine puse la punct pentru condiții normale au “pierdut timp” până au identificat “planul cel mai bun” și au rămas în general mai puțin flexibile). A contat de asemenea încrederea în autorități: societățile mai sceptice au continuat să fie mult mai atente chiar și după ce regulile stricte au fost eliminate (măștile au rămas prezente în România sau Spania chiar dacă nu era “musai”, în timp ce în Olanda măștile apăreau și dispăreau in funcție de ceea ce decidea guvernul).
Întrebarea cheie care se pune atunci este următoarea: “civilizația” din lumea vestică este prezentă datorită conștiinței mai avansate sau mai degrabă datorită regulilor și legilor stricte?
Am trecut cu toții printr-o experiență acută puternică, pandemia a lovit societatea, sistemele medicale și pe noi toți la nivel individual, provocând atâtea tragedii. Dar cum rămâne cu bolile cronice care produc ravagii atât la nivel uman cât și financiar? Privind la deceniile următoare, bolile neurodegenerative sunt cea mai mare amenințare din punct de vedere medical și nu se întrevăd soluții miraculoase pe termen scurt. Numărul persoanelor care suferă și impactul asupra familiilor și sistemelor medicale este enorm.
Felul în care reacționăm în situații acute vs cronice ar trebui să ne pună pe gânduri. Astfel de gânduri pot fi extrapolate și la probleme care aparent sunt “diferite” cum ar fi încălzirea globală, dispariția unor specii animale, suprapopularea planetei etc. Vom avea capacitatea de a reacționa rapid și eficient la marile provocări care ne așteaptă? Mai mult, vom fi învățat să ne angajăm mai mult în prevenție pentru a evita crizele cu mare amplitudine?

Despre invitat:
Adrian Apetri s-a născut la Târgu Mureș și a absolvit în 1997 Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică de la Universitatea Babeș-Bolyai. După o prima tentativă de doctorat în cinetică chimică în România, abandonată în 1999, se înscrie la studii doctorale la Case Western Reserve University, în cadrul Departamentului de Fiziologie și Biofizică, unde se convertește, de altfel, la biochimie. Își susține doctoratul în 2004. Este specialist în plierea proteinelor și problemele care apar datorită “misfolding” cu accent pe prioni (boală vacii nebune și variantele umane (Creutzfeldt Jacob, Fatal Familial Insomnia) dar și alte proteine implicate în Alzheimers, Parkinsons etc.).
A fost cercetător postdoctoral la Case Western Reserve University, Departamentul de Fiziologie și Biofizică, în 2004-2005. Între 2006 și 2009 lucrează la Howard Hughes Medical Institute Fellow la Yale University, ca o continuare a aventurii în lumea proteinelor (pliere, chaperoni, conexie cu bolile neurodegenerative).
În 2010, se întoarce în Europa și lansează un start-up, Crucell, care este mai târziu achiziționat de Johnson and Johnson. În toți acești ani a construit laboratoare și grupuri de cercetare, a lucrat pe programe de anticorpi și vaccinuri, pe chestiuni de neurodegenerare și, mai târziu, în domeniul infecțiilor respiratorii.
A supraviețuit pandemiei de Covid pe două fronturi: cetățean supus restricțiilor și cercetător în prima linie

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *