Proxima Centauri. Cea mai apropiată stea de noi.

0
(0)

#shorts #youtubevideos #subscribe

Proxima Centauri. Cea mai apropiată stea de noi. Locul vacanțelor nepoților noștri. Recent, s-a decoperit și a treia ei planetă! Au ce vizita!
Proxima Centauri este o pitică roșie. O stea mai mică decât Soarele care arde mocnit chiar și mii de miliarde de ani.
Prima planetă a stelei Proxima Centauri este cea mai spectaculoasă: Proxima Centauri B. Este stâncoasă, de dimensiunea Pământului și oribitează în jurul stelei la 11 zile, adică e foarte aproape de stea. Cum steaua este mai rece decât Soarele, temperatura acolo este ideală pentru apa lichidă. La piscină nene!
Proxima Centari C este a doua planetă, o mică planetă gazoasă, la distanță mare de stea. De vizitat pentru friguroși.
Si iată cea de-a treia planetă, nou descoperită: Proxima Centauri D. Orbitează la 5 zile, deci este mai aproape de stea decât prima planetă și are o masă puțin mai mică decât Pământul. Astronomii au măsurat-o prin efectul indirect pe care îl are asupra stelei gravitația planetei. Practic, steaua se mișcă puțin înainte și înapoi datorită atracției gravitaționale a planetei, cu viteze de până la 40 de cm pe secundă. Suprinzător cum astronomii au putut măsura viteze cosmice așa de mici. Doar că planeta asta nouă, a treia, e mai periculos de vizitat. Fiind la o distanță de 40 de ori mai aproape de stea decât Pământul de Soare, radiațiile ucigătoare de la stea sunt mult mai mari. Acolo vacanța e indicată doar celor care au echipamente de protecție!

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 Comments

  1. Chiar ca o vacanta de neuitat 🥳🥳🥳
    Mai ales sa nu uitam , sistemul Centauri e compus din 3 stele , doua binare si o a treia , Proxima , ce orbiteaza in jurul binarelor la o distanta de 400 de ori mai mare ca distanta Soare – Pluto. Steaua principala e de marimea soarelui , cealalta un pic mai rece avand in spectrul vixibil o frumoasa culoare portocalie . Iar mazinul sistemului ei bine cea mai departata dar si cea mai naravasa avand puternice eruptii stelare. Cu un pic de efort de imaginatie oare ce " clima " ar avea acea planeta ? Fiind asa aproape sigul e blocata gravitational , aratand aceeasi fata spre stea. Banuiesc nu s sigur. Daca pe fata luminata ei bine am avea nevoie de costum termic special pe partea vesnic intunecata ar fi temperaturi negative extreme . Dar terminatorul planetei , acolo imaginatia mea spune ca poate poate ar fi ceva sanse. Fara un camp magnetic insa nu cred. De fapt eruptiile stelare puternice pot steriliza la propriu o planeta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *