#2i Ep.12 Ce este feminismul? Invitată: Oana Băluță

0
(0)

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Când întrebăm ce este feminismul, vom primi răspunsuri dintre cele mai variate, deoarece explicațiile privind cauzele inegalității de gen și strategiile de eliminare a acesteia sunt cât se poate de diferite. Feminismul este un termen dificil de definit, iar nicio definiție nu este pe deplin satisfăcătoare întrucât există mai multe curente de gândire, cu perspective diferite și ele.
Feminismul poate fi înțeles deopotrivă ca mișcare socio-politică, un set anume de idei ori un angajament intelectual, care își au cu toate rădăcinile în analiza critică a subordonării tradiționale a femeilor care nu este nici legitimă, nici justificată. Feminismul nu este nici omogen și nici nu are un program politic unitar, care să se bucure de consens. El pune în evidență faptul că femeile și bărbații au avut și au acces diferențiat la putere și că distribuția și exercitarea acesteia ar trebui să fie egale în societate și în viața privată.

Oana Băluță este conferențiar universitar la Universitatea din București și activistă feministă. Are un doctorat și postdoctorat în științe politice la SNSPA cu teme despre gen și interese politice, respectiv reprezentare politică; a fost implicată în campanii și acțiuni de conștientizare a drepturilor femeilor și violenței de gen. A scris, editat și publicat articole și cărți despre interese de gen și reprezentare politică, politici de armonizare a vieții de familie cu profesia, mobilizarea civică în domeniul violenței de gen.
Oana crede cu tărie că e bine ca rezultatele cercetărilor și abordările teoretice, argumentele în favoarea egalității și a dreptății de gen să nu rămână în interiorul pereților universităților. De aceea, comunică destul de des în spațiul public despre teme privind egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 Comments

 1. o prostie feminismul, femeile au leafa egala cu cea a barbatilor sunt 1 milion de studii, iar cand e vorba de munca fizica nu gasesti nici o femeie si zice domle' discriminare ca nu gasesti pe santier o femeie sa dea cu tarnacopul…sa fim seriosi

 2. Măi cppchii, eu cred că până la urmă sunt doar două aspecte simple de precizat_ în chestiunea asta cu feminismul : 1 violența împotriva femeilor e o problemă judiciară, ori în pricina asta ar trebui și noi să ne mobilizăm_ și să-i tragem de urechi pe politicieni, cu scopul de a face și la noi legi și proceduri, care să funcționeze ca-n occident. Și 2, după treaba cu violența, celelalte feministe sunt pur și simplu niște lesbiene, și tocmai de-aia nu înțeleg ce vor ( poate să fie egale în posibilitatea de a otrage altor femei.. 🤔). Atunci să – și facă schimbare de sex și să – și pună țupulică ! 😀🤠

 3. "De ce in ciuda egalitatii formale, femeile devin cetatene de rangul al 2-lea" – Duduie in ce lege sau act spune ca femeile sunt cetateni de rangul al 2-lea ?
  "Accesul in armata si in politica" – Duduie ce spui si de accesul pe santier? Undeva la 90% din muncitorii de pe santier sunt barbati si nu cred ca exista vreun barbat care nu lasa femeile sa munceasca pe santier iar, treaba cu armata acolo trebuie forta si viteza nu sa te vaiti ca ti-a intrat mizerie pe sub unghii. De ce in sporturi barbatii si femeile participa separat?? pentru ca nu ar mai exista femei in sport.
  Accesul in politica ?? oare nu sunt femei in politica? Viorica Dancila nu iti suna cunoscut ?
  Oana Baluta = 50% din politicieni sa fie femei, 50% din oamenii de afaceri sa fie femei, 50% din profesori de universitati sa fie femei. -Duduie esti capabila ca om de afaceri sau in politica sau ca profesor ?? de ce nu se face si 50% femei sa fie in puscarie sau in sinucideri??

  Si mai invata romana ca de comprehensive, backlash si alte englezisme sunt satul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *