#2i 📘 Ce este patriotismul? Ep.23 Invitat: Prof. Daniel David
Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte: https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF
/>
În Dicţionarul explicativ al limbii române patriotismul este definit ca “…sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei…”. Mai simplu şi scurt spus, patriotism înseamnă dragostea faţă de ţară/popor.
Pentru unii patriotismul este totul. Pentru alţii este ceva desuet. Eu cred că patriotismul trebuie să facă parte din cultura fiecărui om; el trebuie însă înţeles şi exprimat corect, pentru a nu aluneca nici în fundamentalism şi obsesie, nici în desuetudine.
Elementul cheie în patriotism este legat de valori. Astfel că, pentru a înţelege ce înseamnă a fi un bun patriot român, trebuie să ne întoarcem la întrebarea: care sunt valorile patriei/poporului român? Greu de răspuns… Cred că încă nu avem un ethos modern, clar definit, o înţelegere valorică a românismului în contextul de astăzi. Mai cred că este sarcina noilor generaţii de intelectuali să contribuie la crearea acestora, în contextul celei de-a doua ţări pe care o avem, şi anume Europa.
Daniel David este profesor de științe cognitive clinice (psihologie clinica/psihoterapie) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, psiholog, președinte al Asociației Psihologilor din Romania.
Daniel David este profesor “Aaron T. Beck”de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A predat și la Icahn School of Medicine at Mount Sinaiși este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA. Este președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”.
În calitate de profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, introduce în psihologia românească o serie de discipline moderne precum psihodiagnosticul și psihoterapiile validate științific, psihologia evoluționistă și genetic counseling. Totodată, a organizat în țară psihoterapiile cognitiv-comportamentale în mecanisme instituționale funcționale, fiind autorul primului tratat în domeniu și fondatorul primei asociații de profil din țară, prin acestea impulsionând trecerea psihologiei clinice românești de la practicile anilor ’70 la abordările moderne. Pentru aceste merite și contribuțiile sale științifice a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler de Președintele României.
Dar ce rau domnule in ceea ce ne arata domnul presura? Care e prob dvs?
Domnule Cristian Presura eu va apreciez foarte mult pentru tot ce faceți.
Globalismul excesiv nu poate decit sa ajunga in contradictie cu patriotismul local, statal sau chiar European. Pana la urma se va dovedi ca patriotismul economic este cel mai important.
Multiculturalismul/Patriotismul/Islamismul/Comunismul/Naționalismul/Rasismul/Neoliberalismul/Feminismul/Globalismul etc.etc., între tîmp, temele de discuție Politico-Sociale, le-au depășit pe acele de Sțiinte Naturale. De parcă actual, romănii (și nu numai) n-au avea alte probleme mai existențiale, precum economice sau chiar ecologice. Vorba aia: " e prea cusută cu ață albă"…
Am mai spus-o si repet, toate aceste concepte sunt deja arhaice. Ele pana la urma fac mai mult rau decat bine. Ele arata si reflecta ingustimea la care inca ne aflam.
Respect!
În opinia mea poate exista un sentiment pe care să-l putem numi patriotism și care să nu dea naștere la adversitate, dușmănie, conflicte, etc. cu alți patrioți de același gen.
Patriotismul este o formă de loialitate, iar valoarea loialității depinde de obiectul acesteia: să fii loaial unei persoane fără calități, fără caracter, etc. nu este o virtute, este un defect.
Patriotismul este loialitatea față de o țară, față de un stat şi deci patriotismul este justificat dacă şi numai dacă acel stat MERITĂ loialitatea ta. Rolul unui stat este să respecte şi să garanteze drepturile tale individuale: dreptul la viaţă, libertatea, şi toate celelalte. Numai un asemenea stat merită loialitatea ta, ataşamentul, eventualul sacrificiu pentru a o apăra de cei ce vor să te lipsească de aceste drepturi.
Când, acum vreo trei săptămâni, am scris într-un comentariu că patria trebuie ea să merite dragostea ta, un comentator a scris, revoltat, că patria este ca o mamă, iar pe mama o iubeşti necondiţionat. Evident, patria NU este ca o mamă: cele mai multe mame au grijă de copii lor, iar (cele mai?) multe ţări sunt mai degrabă mame vitrege: în loc să aibă grijă, te oprimă în toate felurile.
Patriotismul raţional, cel descris mai sus, este de aşa natură, încât patrioţii de acest fel din diferite ţări nu au nici un motiv să se strângă de gât unii pe alţii. Chiar şi în lipsa graniţelor bine păzite
Genul de patriotism descris mai sus se apropie de conceptul de patriotism constituţional atribuit lui Jürgen Habermas. Este loialitate şi admiraţie pentru o ţară a cărei Constituţie garantează şi respectă drepturile individuale.
Pe scurt: după mine, patria trebuie să merite respectul tău, şi nu e nici de departe cazul pentru toate patriile.
Patriotismul este o boala psihologica, inventata si transmisa in masa. Nu aduce nimic bun. Unfolow ce treaba are fizica cu asa o teme slaba…
Patriotismul? O invenție socială care are menirea să aline durerea fraierilor trimiși să moară pentru a apăra bunăstarea altora….care au pus la cale conflictul….
Foarte frumos și foarte informațional sunt emisiunile dumneavoastră va felicit Domnule Cristian și de asemenea Felicit și tuturor Invitațiilor care participă și au participat
Vom avea o arhiva minunată 👏 👏👏👏👏👏👍👍✌️
Cei mai nătărăi comentatori din serie😝 _ la majoritatea le-am dat dislike !
Invatare si educare.Bravo domnulei Cristian.
Cand ma gandesc numai cate carti sumarizeaza domnul profesor Daniel David intr-o singura ora…. De nepretuit!