Care este sensul vieții? Existențialism. Partea I: Religie și ateism

0
(0)

Cere o ofertă folosind link-ul: https://tagdiv.ro/?utm_source=YouTube&utm_medium=video&utm_campaign=c_presura și tagDiv îți va oferi o reducere de 10%% la toate serviciile de dezvoltare.
00:00:00 – Care este sensul vieţii?
00:05:44 – Dumnezeu
00:09:47 – Ateism
🔸 SUSȚINE ȘI TU DIRECT ACTIVITATEA MEA ►https://patreon.com/cristianpresura
🔸 DEVINO YOUTUBE MEMBRU ►https://bit.ly/35Q8vXC
🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
🔸 DONORBOX ► https://donorbox.org/cristianpresura

❗TikTok ► https://www.tiktok.com/@cristian.presura
❗Facebook ► https://www.facebook.com/presura
❗Facebook page ► https://www.facebook.com/stiintaclub
❗Instagram ► https://www.instagram.com/cristianpresura/
❗Twitch ► https://www.twitch.tv/cristian_presura
❗Discord ► https://www.discord.gg/presura
❗Reddit ► https://www.reddit.com/r/presura/

📙 Carte ► “Fizica Povestita”: https://bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► “O calatorie prin Univers”: https://bit.ly/3pdOfGp
📙 Carte ► “Care e diferența dintre un copil și un laptop?” https://bit.ly/3h4auLZ

🔊 Spotify Podcast ► https://spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► https://www.mixcloud.com/StiintaClub/
❗Asociația “Știinta pentru toți” ► https://www.presura.ro/

#stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura #adventure algoritm:”Care este sensul vieții? Dacă această întrebare te frământă și nu ai un răspuns, probabil treci printr-o criză existențială. Astăzi discutăm despre existențialism și întrebările dureroase ale omului.

Cu toții ne amintim copilăria ca o perioadă de bucurii simple și descoperiri. Ion Creangă spunea: “Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la casa părintească, când ne jucam noi băieții de-a mijoarca, îmi tresaltă și acum inima de bucurie.” Copilul nu știe nimic despre univers când se naște, creierul lui absorbind avid fiecare experiență nouă: mâncare, călătorii sau jocuri. Experiențele noi continuă în tinerețe, devenind mai adânci și mai rafinate, fie că vorbim de dragoste, cunoaștere umană sau explorare. Citim cărți, explorăm documentare pe YouTube și jocuri pe calculator sau vedem filme care au mișcat generații înaintea noastră.
Copilăria și-o amintește din ce în ce mai confuz, râsetele jocurilor abia se mai aud în memoriile estompate și nu mai poate rememora fețele bătrânilor din copilărie. Atunci se întreabă: “Care este sensul vieții?” și, mai ales, “Care este sensul vieții MELE?” În termeni filozofici, suferă o criză existențială. Societatea modernă încearcă să ascundă cel mai cutremurător element al existenței noastre: moartea. Tolstoi a descris această criză în “Moartea lui Ivan Ilici.” Ivan este un birocrat care își duce viața automat, preocupat de carieră și evenimente cotidiene, privind moartea ca pe ceva ce se întâmplă altora. Până când într-o zi se îmbolnăvește grav și este turmentat de spectrul morții, care devine sfârșitul existenței sale. Moartea nu mai este un subiect impersonal, ci o realitate imediată a existenței lui personale, o certitudine dureroasă pe care o confruntă singur. Personajul lui Tolstoi a devenit un existențialist.

Existențialismul este un curent filozofic al secolului XX, ce susține întoarcerea la om și experiența lui personală. Existențialiștii se ocupă de sensul tragic al vieții și se disting de profesorii care se ocupă de explicații raționale ale existenței. Existențialismul este o întoarcere la om și experiența lui, la aspectul tragic al vieții și singurătatea profund filozofică a experiențelor sale subiective. “Murim singuri,” obișnuia să-mi spună cineva drag mie.

În viziunea existențialistă, problema ființei trebuie să aibă întâietate față de problema cunoașterii. Lăsăm deoparte formulele și ecuațiile științelor naturale pentru că ființarea subiectivă nu poate fi făcută materie de cercetare obiectivă. Oricât aflăm noi despre curgerea semnalelor electrice între neuroni, nu putem cuprinde durerea și suferința pe care le poartă. Ne interesează omul din spatele durerii și experiența sa subiectivă. De aceea, filozofii existențialiști consideră că trebuie să ne întoarcem la om și la experiențele sale subiective.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 Comments

  1. @Cristian Presură – ne întrebi (într-un fel, ca și cum… tu ai ști – ceea ce mă bucură) care este sensul vieții – începând de la apariția ei, trecând prin stadiul actual și anticipând formele ulterioare de evoluție.

    Desigur, ne interesează părerea profesorului și sper să o aflăm în episoadele următoare.

    Sunt convins că nu vei ocoli explicațiile despre apariția vieții (așa cum pare a fi un obicei al multor oameni de știință), pentru a nu părea că râzi de unii care au câte-un model imperfect, în timp ce tu… nu ai niciunul (sau doar o variantă inedită de… „crede și nu cerceta!”).

    Aștept cu interes versiunea ta despre apariția și sensul vieții, ținând cont de faptul că „entropia crește în univers” după cum ne-ai spus chiar tu în primul episod.

  2. Buna dimineata, domnule Presura. Dupa ce terminati cele trei episoade care privesc curentul filosofic existentialist, poate tratati si ideile evocate in cartea pr. prof. Dumitru Staniloae, Iisus Hristos, Lumina lumii si indumnezeitorul omului. Mi-ar face mare placere sa va ascult ,,exegeza''.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *