Ce este progresul? Ce este progresismul?
Dupa LIVE, va astept sa dezbatem subiectul in continuare pe DISCORD https://www.discord.gg/presura !
Canalul de youtube Philosophical Cafe – Cafeneaua filosofica
https://www.youtube.com/channel/UChIiBJQDTHe9o-E285RSl3g
Joi, 26 noiembrie 2020, de la ora 20.00, o avem invitată pentru a treia ediție a Dicționarului de idei și ideologii pe Dana Jalobeanu. Specialistă în istoria și filosofia modernității timpurii și în gândirea Renașterii, Dana Jalobeanu predă la Facultatea de Filosofie a Universității din București din 2009.
În această emisiune, vom discuta cu Dana despre progres și progresism: despre felul în care una din cele mai generoase idei ale modernității, ideea de progres, se regăsește azi în mijlocul unor dezbateri ideologice, în care rațiunea și spiritul critic au lăsat loc invectivei și intoleranței.
În modernitate, progresul ajunge să fie asociat cu noua știință a naturii. Cunoașterea este cea care progresează și, odată cu ea, progresează și umanitatea. Progresul tehnologic, social, politic sau moral sunt însă produse derivate, fructele și efectele progresului cunoașterii. Această viziune despre progres este descrisă cel mai frumos în scrierile lui Francis Bacon, cel care distinge clar între experimente ale luminii (cele care dezvăluie cauze și duc la cunoaștere) și experimentele care dau roade. Ultimele sunt cele prin care știința dăruiește societății în care s-a ivit tehnologie, medicină sau educație, produse de natură a face viața oamenilor mai ușoară (sau mai lungă).
Enciclopediștii francezi iau această viziune și o simplifică, transformând-o într-o viziune a istoriei care se desfășoară cu sens. Experimentele de lumina ale lui Bacon dispar și în loc se revarsă secolul Luminilor. Dacă la Bacon drumul către cunoaștere era parcurs de puțini, iar cei mulți beneficiau de efecte și rezultate, secolul al XVIII-lea democratizează progresul. Dar îl și osifică. Îl transformă în ideologie. Ideologia progresistă… nu există, de fapt. Sau, mai precis, nu există o unică ideologie progresistă. Există o serie de ideologii, foarte diferite între ele, care fie se auto-intitulează progresiste, fie sunt etichetate în felul acesta, de către adversarii ideologici, de multe ori în mod peiorativ, sau de către istorici.
Ce au însă toate acestea în comun? Poate faptul că sunt reformatoare și contestatare? Sau poate că sunt convinse că societatea se poate schimba, iar un grup pe oameni suficient de hotărâți poate produce seria de schimbări necesare? Oricum ar fi, ele par să creadă că viitorul este deschis și ne-predeterminat, că societatea, ca și omul, se află într-un proces de evoluție înspre un viitor considerat mai bun decât prezentul.
⭐Distribuie pe Instagram! https://joinsnippet.com/
💲 Devino membru ►https://bit.ly/35Q8vXC
💲 Sustine-ne ►https://patreon.com/cristianpresura
❗Discord ► https://www.discord.gg/presura
❗Instagram ► https://www.instagram.com/cristianpresura/
❗Facebook ► https://www.facebook.com/presura
❗Facebook page ► https://www.facebook.com/pg/stiintaclub/posts/
🔊 Spotify Podcast ► https://spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► https://www.mixcloud.com/StiintaClub/
📙 Carte ► “O calatorie prin Univers”: t.ly/RkRED
📙 Cartea ► “Fizica Povestita”: https://bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► “Care e diferența dintre un copil și un laptop?” https://tinyurl.com/yxkymwdg
Dupa LIVE, va astept sa dezbatem subiectul in continuare pe DISCORD https://www.discord.gg/presura !
Doamna Dana Jalobeanu face din păcate o mare greșeală când zice că … device-urile ce le avem nu contribuie la cunoaștere.
La fel ca apariția tiparniței, și mai târziu a mașinii de scris, la fel ca tipărirea bibliei în limba maternă, ce a dus la educarea populației, device-urile moderne fac accesibil accesul la informație. Toată lumea se plimbă cu o enciclopedie modernă a întregii cunoașteri umane în buzunar, iar căutarea informației de care avem nevoie este mai facilă ca niciodată. Că avem cunoștințele astea pe un hard-disk contează. Că nu ne evoluează creierul în doar câțiva ani, și are capacitate de stocare limitată. Calculatorul este o extensie a creierului uman. Oamenii și-au creat mereu unelte pentru a se auto-depăși, iar calculatorul este doar o altă unealtă ce ne face mai capabili.
Și cu toată că asta nu contribuie la progresul cunoașterii umane în mod direct, "democratizarea" informației duce deasemenea la mărirea numărului de oameni ce lucrează în cercetare, iar informatica în sine duce la metode inovatoare de a face cercetare într-un mod accelerat.
Ca să dau un exemplu, vaccinul de la BioNTech în colaborare cu Pfizer … a fost dezvoltat prin simulare pe calculator în doar câteva ore, lunile de dezvoltare fiind folosite pentru teste. Tehnologia folosită de vaccin are potențialul de a ne face imuni la toți coronavirușii. Iar dezvoltarea unui vaccin, ca răspuns la o pandemie, în doar câteva luni, este o realizare absolut remarcabilă. Dacă nici astea nu sunt dovezi ale progresului tehnologic, atunci definiția doamnei este una foarte îngustă.
Tehnologia în sine nu e nici bună, nici rea. Tehnologia nu are moralitate atașată. Ce alegem noi să facem cu tehnologia, asta-i altă problemă. Dar progresul tehnologic nu poate fi oprit, ca și lege a societății. Mai devreme sau mai târziu, tot se întâmplă, iar societățile conservatoare, societățile ce au încercat să oprească progresul tehnologic, aceste societăți au avut întotdeauna de pierdut.
Adevărul este că oamenii sunt forțați să inoveze pentru a face față creșterii populației și a epuizării resurselor naturale. Încă de acum 10,000+ de ani, de când s-a ajuns la agricultură, după ce am mâncat toată megafauna, și am rămas fără vânat ușor accesibil. Și nu, inovația nu este managementul cunoașterii. Nici nu știu de unde a scos domnul enormitatea asta.
Că erau filozofii progresiști anti-tehnologie, asta nu spune multe. Cum filozofia nu folosește metoda științifică, și nu se bazează pe observații empirice, nu vorbim de o știință, și nu vorbim nici măcar de matematică. Filozofia este un soi de masturbare intelectuală ce ajunge adesea la idei non-falsificabile și adevăruri izvorâte din inepții de logică. Așa că luați ce zic filozofii cu un pumn de sare 😉
Și aici ajungem la o bubă în argumente … ce este "cunoașterea"? Și aici dacă aveți impresia că știți răspunsul, gândiți-vă de 2 ori. Că inclusiv matematica e posibil să fie invenție umană, ca un artefact izvorât din felul în care ne merge creierul, și a observațiilor limitate ce le putem face folosindu-ne de simțuri, nefiind modul în care merge universul, ci mai degrabă modul în care ne explicăm noi funcționarea universului, cu creierele noastre limitate. Un artefact al evoluției umane, ce ne-a ajutat să ne urmărim mai bine prada, să ne orientăm mai bine într-un teren ostil, pe vremea când eram vânători-culegători.
Astfel am impresia că definiția "cunoașterii" folosită este mai degrabă una religioasă.
Imi place enomr genul asta de emisiune.
jos capitalismul
Bakon a inventat breakfastul mai :))) ce atata filosofie?
10:50 Daca ai une euro si se fac doi atunci e progres si implica si o dezvoltare a ta interioara. Atat timp cat tu castigi banii fara furt sau frauda. Banii pe care ii faci nu au cum sa se inmulteasca daca tu nu esti in prezent mai eficient, mai responsabil, mai capabil ca in trecut.