Ce nu știi despre “particula lui Dumnezeu” și celelalte particule elementare?

0
(0)

Asigură-ți confidețialitatea cu Surfshark! Introdu codul “presura” pentru 4 luni extra gratuite, de la Surfshark:👇 https://surfshark.deals/presura
00:00:26 – Bosonul Higgs. “Particula lui DUMNEZEU”
00:01:54 – Electronul .
00:03:47 – Fotonul.
00:05:01 – Quarcul.
00:06:37 – Momentul sponzorului
00:06:50 – Gluonul.
00:07:50 – Muonul.
00:09:28 – Particula neutrino.

🔸 SUSȚINE ȘI TU DIRECT ACTIVITATEA MEA ►https://patreon.com/cristianpresura
🔸 DEVINO YOUTUBE MEMBRU ►https://bit.ly/35Q8vXC
🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
🔸 DONORBOX ► https://donorbox.org/cristianpresura

❗TikTok ► https://www.tiktok.com/@cristian.presura
❗Facebook ► https://www.facebook.com/presura
❗Facebook page ► https://www.facebook.com/stiintaclub
❗Instagram ► https://www.instagram.com/cristianpresura/
❗Twitch ► https://www.twitch.tv/cristian_presura
❗Discord ► https://www.discord.gg/presura
❗Reddit ► https://www.reddit.com/r/presura/

📙 Carte ► “Fizica Povestita”: https://bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► “O calatorie prin Univers”: https://bit.ly/3pdOfGp
📙 Carte ► “Care e diferența dintre un copil și un laptop?” https://bit.ly/3h4auLZ

🔊 Spotify Podcast ► https://spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► https://www.mixcloud.com/StiintaClub/
❗Asociația “Știinta pentru toți” ► https://www.presura.ro/

Seria Fizica Cool #seriacool https://tinyurl.com/2s437srj
Seria shorts: https://tinyurl.com/yw8b4sab
Seria carte “Fizica Povestită” #fizicapovestita https://tinyurl.com/966kzam9
Seria „Dicţionarul de idei şi ideologii (#2i)”: https://tinyurl.com/muryddb5
Seria “Deschis la cercetare”: https://tinyurl.com/2p9dtb6k
Fizica pentru începători: https://tinyurl.com/4xbc67c2
Fizica cuantică: https://tinyurl.com/mr2d7acu
Fizica nucleara: https://tinyurl.com/3yv3kr5r
Fizica spațiului: https://tinyurl.com/3kc5jz95
Călătorie prin Univers: https://tinyurl.com/mv6sxxrb
Teoria relativității: https://tinyurl.com/2m8umyew
Fizica simplă: https://tinyurl.com/24j6ekje
Fizica avansată: https://tinyurl.com/39chd56e
Fizica mediului inconjurator: https://tinyurl.com/5n86xdzc
Cum sa ne protejam? https://tinyurl.com/mmyvr3n7
Fizica 5G: https://tinyurl.com/2p9b3j6r
Podcast “Întâlnirea cu fizica”: https://tinyurl.com/5n8hsswe

#ad #stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura
algoritm:”Particulele elementare sunt fundamentale în înțelegerea structurii Universului. Acestea sunt indivizibile și constituie blocurile de construcție ale materiei și energiei. Neutrinii și protonii nu sunt particule elementare deoarece sunt compuși din quarci, în timp ce electronii, neutrinii și bosonul Higgs sunt elementari.

Bosonul Higgs, adesea numit „particula lui Dumnezeu”, a fost teoretizat de Peter Higgs în anii 1960. El explică de ce particulele au masă, unificând forțele electromagnetice și nucleare slabe. Această unificare și interacțiune cu bosonii Higgs explică de ce electronii nu se deplasează cu viteza luminii, oferind stabilitatea materiei. Bosonul Higgs este efemer și se descompune rapid, detectarea sa la LHC în 2012 fiind un moment crucial în fizică.

Electronul este cea mai mică particulă elementară cunoscută, cu masă extrem de mică comparativ cu cea a atomului și joacă un rol esențial în chimie și electronica modernă. Descoperirea electronului de către J.J. Thomson a deschis calea pentru înțelegerea structurii atomice și a interacțiunilor chimice. Electronii sunt considerați fermioni și au o proprietate numită spin, ce îi face să se comporte ca niște mini magneți.

Fotonii sunt particule fără masă care transportă energia electromagnetică și se mișcă cu viteza luminii. Ei demonstrează dualitatea undă-particulă și sunt esențiali în fenomene precum efectul fotoelectric descris de Einstein, care stă la baza tehnologiilor solare și a înțelegerii lumii cuantice.

Quarci sunt constituienții protonilor și neutronilor și există în șase tipuri cu proprietăți și mase diferite. Aceștia nu sunt observați liberi în natură datorită „confinementului”, fiind legați prin forța nucleară tare mediată de gluoni. Această forță este extrem de puternică și esențială pentru stabilitatea nucleului atomic.

Muonii sunt particule similare cu electronii, dar mai masivi, și sunt produși prin interacțiuni ale razelor cosmice cu atmosfera. Aceștia validează teoria relativității datorită dilatării timpului experimentate la viteze apropiate de cea a luminii. Muonii sunt folosiți în tehnici de investigație geologică și arheologică datorită capacității lor de a penetra materiale dense.

Neutrinii sunt unele dintre cele mai greu de detectat particule datorită interacțiunii extrem de slabe cu materia. Aceștia sunt produși în cantități masive în reacții nucleare stelare și supernove și pot oscila între diferite „arome”. Studiul neutrinilor oferă informații vitale despre procesele cosmice și structura fundamentală a materiei.”

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

15 Comments

  1. Dl. Presură ar trebui să rămână la ceea ce știe cel mai bine, fizica și explicarea ei. Generația tânără are nevoie de el pe youtube nu pe la sediile partidelor. Îi urez succes dl. Presură în chemarea pe care o are!

  2. Mulțumim pentru informații!Vă urmăresc cu mult interes!Multe lucruri noi am aflat din expunerile dvs.Credeam că absolvind facultatea (Chimie 1977) știu destule lucruri și pot pune creionul jos.Dar m-am inșelat!Abia acum incepe adevărata Facultate!
    Nu pot să spun decât Respect!

  3. Dl Presară ați specificat ca fotoni pot atinge viteza lumini în vid vroiam să știu lumina nu are aceeași viteză peste tot de ex: fulgerul nu are aceeași viteză cu cea a luminii? Lumina fulgerului este exercitată în atmosfera pământului nu în vid (eu cred ca lumina are aceeasi viteza peste tot altfel nu ar mai fi considerată unitate de măsură în spațiul interstelar)

  4. presupun ca veti aborda si teoria stringurilor daca mai este la moda … Abordarea imi pare rece si prozaica ,precisa iar lumea particulelor elementare este …poetica si muzicala dupa
    unii filozofi , Sa intelegem ca ceva implacabil hotaraste ca la un moment dat un fel de energie razvratita , se condenseaza efemer si devine o particulara elementara ,sau totul este dupa
    teoria haosului ? bosonul Higgs ,in adincurile materiei este prima chemata sa se manifeste si sa se exprime ,, individual si efemer ..,, ? vom ajunge sa intelegem aceste taine in 50 de ani
    sau poate ,5000 de ani? nu prea mai avem rabdare si asta ne duce in directii gresite , …uneori incepe sa se contrazica in propriile idei , dar curiozitatea nu ne da pace .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *