Omul Major, ep. 10 – Emoții și dependențe. Despre sănătatea mintală după pandemie
Invitați: Cătălina Dumitrescu și Eugen Hriscu
Lipsa sănătății emoționale înseamnă necunoaștere de sine, divizare a societății după tiparul „noi și ei”, violență psihologică, stare de agresivitate. Tot ceea ce nu cunoaștem despre substraturile psihice care ne formează ca oameni funcționali și parte din societate, implică rigiditate cognitivă, lene cognitivă, anxietate dominantă, incapacitatea acumulării de noi informații, emoții puternice care ne mențin anxietatea și care duc la preluarea unor mesaje rulate prin care ne menținem familiaritatea. De multe ori vom fi surprinși că ceea ce ne este familiar nu înseamnă că este și sănătos psihologic pentru viața noastră. Lucrurile acestea se vor regăsi în mesaje rulate politic de anumiți lideri care vor militat pentru menținerea tradițiilor rudimentare care ne țin blocați la nivel individual și implicit social în a evolua și apariția unor influenceri care vor rula mesaje trunchiate și superficiale și care vor rula pseudoștiința.
Necesitatea implicării specialiștilor care au experiență și studiază constant, în a vorbi public despre lucrurile pe care le cercetează, despre ce se petrece în cercetarea din laboratoarele marilor universității și traduse pe înțelesul majorității. Lipsa atitudinii noastre permite ca mediul să fie cel de azi. Mediul nu este un simplu decor, el determină reacțiile emoționale ale noastre, implică chimia creierului și organismului nostru, lucru care determină apariția suferinței psihice. Cu toții suntem acolo, nu este om care să nu fie afectat, deși sunt mulți care vor spune că nu au absolut nicio problemă, dar dacă ne vom uita cu atenție și avem știința vom putea identifica procese de disociere la nivel psihic ca mecanism de apărarea pentru a putea supraviețui, tulburări comportamentale, alimentare, etc.
Nu suntem o societatea sănătoasă emoțional, provenim din generații care s-au confruntat lipsuri majore, care au trecut prin războaie, comunism și toate răspunsurile organice la această stare de suferință sunt engramate în codul neural al nostru și transmis generațiilor de azi. Lipsa îngrijirii sănătății emoționale a membrilor societății se translatează într-o imensă rană narcisică manifestată prin diferite comportamente inadecvate și printr-un individualism patologic, prin comportamente de parcă am fi niște bebeluși supradimensionați într-un tantrum permanent, neavînd legătură cu înălțimea intelectuală a omului respectiv. Ducem multă suferință emoțională lucru care se observă în comportamentele de zi cu zi, dar și ��n segmentarea cognitivă care predomină.
Cătălina Dumitrescu este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv- comportamentală. Are un doctorat în științe psihologice. A lucrat cu copii cu nevoi speciale și din medii defavorizate și cu persoane aflate în cămine pentru bătrâni. Timp de zece ani a lucrat ca psiholog clinician într-un spital, unde a avut grijă de starea psihică a pacienților cu afecțiuni oncologice. A organizat și susținut grupuri de sprijin pentru persoanele diagnosticate cu cancer. A coordonat timp de șapte ani proiectul „Școala Părinților“, menit să ofere informații de specialitate și sprijin viitorilor părinți. A participat, împreună cu echipa de neurochirurgi condusă de doctorul Dan Șuiaga, la operații de tip awake brain surgery. În prezent locuiește în Belgia, unde, de doi ani, lucrează ca psihoterapeut. Scrie articole pentru Dilema veche. A publicat volumul “În interior. Momente de întîlnire cu tine însuți”, Editura Humanitas, 2022, și un text de autor în volumul colectiv “Suntem sănătoși la minte?” Editura Humanitas, 2022, alături de alți specialiști în domeniul sănătății psihice din România.
Eugen Hriscu este medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor, director medical și co-fondator al Clinicii Atelier PSY. E absolvent al Facultății de Medicină Generală la Iași în 2001, al rezidențiatului în psihiatrie in 2006 și a obținut certificarea finală în psihoterapie în 2017. E specialist acreditat de Ministerul Sănătății în domeniul dependențelor de substanțe. A coordonat înființarea a două centre de tratament al dependenței de heroină și mai multe servicii de tratament al dependenței de alcool. Până în 2022 a fost coordonatorul științific al programelor asociației ALIAT. A redactat capitole în ghidurile romanești de tratament al dependentelor de alcool si droguri, ocupându-se de aria intervențiilor psihoterapeutice in adicții. In cei 20 de ani de lucru în diferite servicii cu paturi sau ambulatorii de sănătate mintala din România, a lucrat cu indivizi, familii și grupuri care se confruntă cu dependența de substanțe sau jocuri de noroc, probleme cauzate de traumă, depresie și tulburări de anxietate. A publicat un text de autor în volumul colectiv “Suntem sănătoși la minte?” Editura Humanitas, 2022, alături de alți specialiști în domeniul sănătății psihice din România.
Am intrat pentru thumbnail( parea Braque) . Cool. Analize pertinente.
Interesant… Nu am putut intra life, dar am ascultat acum. Sunt bune aceste înregistrări👍
Doamna Dumitrescu,era bine da-că apare la pandemie s-au la șoc,dar,dar angoasa cum îi m-ai spuneți voi apare după o anumită vârstă..vrei s-au nu vrei.😏
Am urmărit înregistrarea cu dorința de a invata cum sa îmi depășesc emoțiile negative, drpendentele, nu am găsit nici un răspuns. Nu înțeleg de ce se pune în evidenta ceva din trecut fără a da o soluție pentru viitor. Funcționez pe principiul învăț din trecut și actionez (gândesc, analizez, schimb) pentru un mâine mai bun decât azi. Dl Mihail a spun "Cum Dumnezeu dupa pandemie…" de ce îl amintiți pe Dumnezeu când a fost exclus din discutie,emisiune? Pentru subiecte de religie discutați cu cei ce au învățat, cunosc, sunt în domeniu și pot discuta, pot da răspunsuri atât dv cât și nouă. Din punctul meu de vedere este o emisiune pentru specialiști ca un schimb de idei, practici, experiență. Nu știu de ce, dar la final sunt f tristă…Tristețe – mai rea decât sperietura fata de camionul care a trecut în viteza și mult prea aproape de trotuar. Mulțumesc pentru aceasta experiență!
Chimia creierului e o vrajeala a psihologilor ca sa aiba clienti. Bagi pastile si faci terapie pana nu mai poti daca nu vrei sa faci un progres de unul singur chimia creierului va ramane aceiasi, depresia.