Omul Major, ep. 11 – De la azil la Prozac. Drumul anevoios al psihiatriei moderne (Radu Teodorescu)

0
(0)

Invitat: Radu Teodorescu
Sub formă de exercițiu, vă propun să reflectăm împreună la câteva întrebari:
De ce alături de prostituata cu suflet bun, cowboys, polițistul corupt sau criminalul care se căiește, psihiatrul este una din figurile recurente ale cinematografiei din zorii săi și până acum?
De ce într-o epoca în care cititul dispare, cărți precum „Istoria nebuniei”, „A Beautiful Mind”, „Alienistul”, „Hannibal” devin blockbuster-uri planetare?
De ce unul dintre grupurile umane cel mai constant năpăstuite de-a lungul istoriei omenirii, bolnavii psihici, continuă să provoace spaimă, rușine și abuz?
Au toate acestea vreo legătură cu „adevărata” psihiatrie?

RADU TEODORESCU a absolvit Facultatea de Medicină Generală din București, unde s-a și specializat în psihiatrie. Între 1991 și 1994 și-a făcut formarea în psihoterapie comportamental-cognitivă la Universitatea Paris V „René Descartes“. A fost bursier New Europe College (NEC) între 1995 și 1999. În anul 2002 a obținut titlul de doctor în științe medicale la Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara. Cu sprijinul NEC, a pus bazele studierii terapiilor comportamental-cognitive în Romania. A publicat articole și a editat cărți de psihiatrie și sănătate mintală. Este membru al Association Française de Thérapie Comportementale et Cognitive și membru internațional al American Psychiatric Association. Face parte din bordul editorial al The Journal of Nervous and Mental Disease.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *