Arhivele viitorului – ep.17: Identitatea din gene. Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem?

0
(0)

Invitat: Horia Stănescu. Urmareste aici toata seria “Arhivele viitorului”: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyrjSrB27ZYTH5AZvBfyRb91heAeP13hR />
Ce legătură există între nomazii mării, batiscaful Trieste, un crescător de oi ungur și musculița de oțet? Presupun că nu v-ați pus prea des această întrebare. V-ați întrebat însă cu siguranță, într-un moment sau în altul, “cine sunt eu, de fapt?” Cine suntem, ce suntem? De unde venim? Cât de asemănători și cât de diferiți suntem unii față de ceilalți? Cât de mult ne definește biologicul? Încotro ne îndreptăm, ca indivizi și ca specie?
Pornind de la toate aceste întrebări, vă invit la o lecție de navigație pe suprafața – și în adâncul – genomului uman. Voi încerca să spun, pe scurt și foarte simplificat, povestea geneticii, așa cum se împletește ea cu istoria gândirii, a ideilor și a științei. În prezent, mai mult ca oricând, avem nevoie să înțelegem ce este știința, cum funcționează ea, ce ne poate spune despre noi și care îi sunt limitele. Voi încerca să arăt că eterna dezbatere natură versus cultură este un mod greșit de a pune problema, o capcană în care nu trebuie să ne lăsăm atrași. Voi vorbi despre identitate – un concept extrem de complex, la intersecția dintre știință și filosofie – și voi argumenta că pentru a fi liberi și a ne manifesta cu adevărat liberul arbitru, trebuie să ne cunoaștem și recunoaștem limitele obiective, biologice, înscrise în mare parte în materialul nostru genetic. Putem însă să spunem că genele ne “definesc”? Dacă avem harta, știm exact unde va ajunge navigatorul?

Despre invitat

Horia Stănescu este medic specialist în genetică medicală și activează de peste 20 de ani în cercetare biomedicală internațională. A absolvit un doctorat în medicină la University College London (UCL) și a lucrat patru ani ca cercetător postdoctoral în Statele Unite, la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din cadrul Institutelor Naționale de Sănătate (NHGRI/NIH – Bethesda). După o perioadă de activitate clinică și după experiența acumulată în laboratorul așa-zis „umed”, activitățile sale de cercetare se axează în prezent pe analiza datelor genetice, biologie evoluționară teoretică, bioinformatică și biologie computațională. Alături de colaboratori din echipe de cercetare internaționale, a publicat numeroase articole în reviste de specialitate de prim rang. Desfășoară în același timp, cu pasiune, activități de predare la nivel masteral și doctoral. Conduce un program de masterat, “Genetică și Multiomică în Medicină”, pe care l-a creat în cadrul universității UCL din Marea Britanie și este conducător principal de doctorate în cadrul Facultății de Științe Medicale a aceleiași universități.

Totodată, a colaborat și colaborează și cu cercetători și universități din România: este membru al Societății Române de Genetică Medicală (SRGM), a fost profesor invitat la Facultatea de Medicină a Universității de Vest din Timișoara și încearcă în prezent să acționeze drept catalizator pentru dezvoltarea rețelei de colaborare în medicină genomică și bioinformatică medicală, între mai multe centre universitare din România.

#arhiveleviitorului #ciprianmihali #cristianpresura

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 Comments

  1. Dacă Omul este rezultatul mixajului dintre mesajul genetic și mediu, iar omul are posibilitatea și capacitatea de a schimba mediul fizic din jurul lui, tot așa are capacitatea de a modifica mediul doar prin simpla modalitate de a-l percepe. Deci , din mesaje genetice asemănătoare în condiții de mediu asemănătoare dar modalități de gândire diferite pot rezulta fenotipuri diferite.

  2. Ce frumos ar fi să aveți subtitrare in engleza și spaniolă. Am prieteni, cunoștințe care sunt interesați despre emisiunile dumneavoastră. Felicitări și mult succes in continuare!

  3. Nu e chiar atata diversitate, cât pare să rezulte din cuvintele de încheiere, pt că nu sunt negri cu părul blond şi nici galbeni cu părul creț. Pt că aşa cum spune geneticianul, dacă umbli la o genă, ce este considerată responsabilă de o trăsătură anume, nu se ştie în ce direcţie mai bate. Cu alte cuvinte, determinarea genetică are un evident suport material şi nu permite orice combinații și, "extrapolând" e condusă de principiul conservării, ca o suma totala constantă. Se accentuează unele trăsături exagerat sau la excepțional, în compensare altele se degradează. Deci nu merge să te faci leu dacă eşti om sau femeie dacă ești bărbat şi invers. Aici identitatea nu este fluidă, orice ar spune orice activist.
    Aaah, fluide pot fi sentimentele, că iubeşti pe câteva de mori, dar apoi îl omori, că eşti născut crescut etnic x, dar apoi te faci etnic y, da, identităţile asta sunt fluide. Ca si alte şi alte convingeri, comportamente etc, care nu au o bază, un sper genetic, biologic, material generalizând.

  4. din pacate , e destul de vizibila afinitatea dlui Stanescu spre conceptul creationist …evolutia umana nu are cu nimic a face cu misticul. din pacate dle Presura aduceti oameni pe latura pur stiintifica,,,nu zei si alte fantasmagorii de pe vremea cand omul atribuia orice necunoscut unei zeitati ! zeii exista doar in mintile oamenilor ca o protectie in fata realitatii dure / a mortii si a nestiintei !

  5. @Gherasim Neculai Catalin,
    Oameni buni,
    Este "hazardul" creator? Si inca de complexitate??
    Ceea ce prezinta d-ul Horia Stanescu, acele 4 litere sunt semnatura Creatorului omului, a lui Dumnezeu YHWH (10,5,6,5) lasata in esenta creatiei Sale, asa cum face orice artist semnandu-si propria creatie; mai exact acel "metasens", LEGATURILE dintre acele litere…
    Nimic nu este intamplator!
    https://www.youtube.com/watch?v=F641x0K8L0Q&list=LL&index=16&t=72s

  6. 1 Corinteni 15, 38.Iar Dumnezeu îi dă un trup, precum a voit, şi fiecărei seminţe un trup al său.39.Nu toate trupurile sunt acelaşi trup, ci unul este trupul oamenilor şi altul este trupul dobitoacelor şi altul este trupul păsărilor şi altul este trupul peştilor.

  7. Observația că între OM și Cimpanzeu diferența este atât de mică nu este deloc amuzantă. Asta pentru că în România toti Cimpanzeii au ajuns in fruntea țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *