Omul major, ep. 14 – De ce a existat violență antisemită în România?

0
(0)

Invitat: Adrian Cioflâncă

Asocierea României cu Germania lui Hitler, atât în campania militară din Est, cât și în proiectul genocidar nazist, a fost, fără îndoială, factorul principal al radicalizării politicilor antisemite ale României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar contează unde punem accentul. Până la Raportul final al Comisiei Wiesel, din 2004, în istoriografia română accentul cădea pe rolul Germaniei în Holocaustul din România, față de care responsabilitatea regimului Antonescu era aceea a unui regim colaboraționist, servil și lipsit de alternative.

După ce concluziile Raportului final au fost asumate de statul român, după ce arhivele s-au deschis și s-a format o istoriografie autohtonă a Holocaustului, au apărut din ce în ce mai multe abordări ale contribuțiilor românești la antisemitismul european și proiectele genocidare aplicate în timpul războiului.

Acum, într-un moment de resurgență a extremismului, merită să avem o discuție despre stadiul șantierului istoriografic din domeniul cunoașterii antisemitismului și Holocaustului din România, evaluând răspunsurile la întrebări precum acestea: Până unde merge „preistoria” antisemismului în România modernă și cum a influențat cultura politică antisemită ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului? Cum se explică faptul că au existat violențe antisemite în timpul mai multor tipuri de regimuri politice, în intervalul 1920-1944? Care a fost legătura dintre masacrele antisemite și operațiunile militare? Cum s-au potențat reciproc autoritățile române și cele germane pe frontul de Est? Cum au reacționat victimele și organizațiile evreiești? Etc.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

14 Comments

 1. Domnilor Presură si Mihali, suspendati comentariile cind aveti subiecte sensibile.
  Ignoranta, lipsa de bun simt (common sens) si… de caracter a multor români, dar care se declară credinciosi, patrioti… si citiți, e dincolo de orice estimare. Umanitatea românului de rind ar trebui pusa intr-o discutie serioasă inainte de a vorbi de antisemitism. Doar comentariile de pe multe situri care discuta episoade istorice si prezentul ucrainean, reflecta …"bunatate si cinstea" sufletului românului de rind.
  Pe de alta parte, chiar dacă antisemitismul românesc de sec XVIII-XIX, s-a manifestat vizibil mai devreme decit restul Europei, nu trebuie uitat ca fenomenul e caracteristic europei centrale si de est. E o continuitare a antisemitismului din Imperiul Țarist, împingerea evreilor in regiune, The Pale of Settlement

 2. Si totusi după o oră tot nu am aflat de ce a existat violenta antisemita in România. Toată noutatea a fost doar că sunt zeci de mi de pagini ce așteaptă studiate. Sigur nu o să aflam niciodată din acele pagini de ce suntem teoretic cu toti "antisemiti", desi din pacate nu mai sunt prea multi evrei in jurul nostru iar discutia este anacronica. Din pacate toată discutia in toate emisiunile este parca copiata la indigo. Hai să ne vorbească odată specialistii nostrii despre complexitatea problemelor. Indiscutabil poporul evreu a avut mult de suferit si multă ura s-a canalizat pe nedrept asupra multor evrei. Dar intrebarea este de ce? Din pacate despre asta nu se doreste a se discuta. Cand am vazut tematica emisiunii cunoscand prestanta dlor Presura si Mihali asteptam altfel de emisiune, dar echilibrul in această problemă nu se doreste a fi prezentat.

 3. La ce istorie va referiți? De Ana Pauker si alti comuniști evrei care au trimis in lagăr peste 100.000 de intelectuali romani nu a-ti auzit? Toate cimitirele evreiești sunt intacte. Pentru romani daca nu plătești taxa de cimitir ești scos afara din mormânt. Evreii au acum o tara, se numește Israel. Sa plece acolo. Romania nu poate opri toate relele cand este ocupata. Sa se termine subiectul asta care a muls Romania de zeci de miliarde de dolari. Ca asta e scopul – mulgere. Acum au găsit alte mijloace. Cumpărare la preturi aiuritoare arme din Israel. Sa ne lase o data si pentru totdeauna in pace.

 4. Din acelasi motiv pentru care Romania este in groapa de performanta sociala in care se afunda: lipsa de educatie, hotie, xenofobie si incompetenta crasa.
  Simplu, no rocket science!

 5. Nu va mai ascundeti, DATI CARTILE PE FATA si spuneti tot adevarul:
    
  a) patriarhul MIRON CRISTEA era pro-fascist si anti-semit; similar si multi politicieni.
  b) multi preoti, poeti, scriitori etc erau legionari si indemnau oamenii sa fie anti-semiti;
  c) majoritatea taranimii era suparata pe asupritori, adica cei care luasera terenurile in arenda, adica evreii.
    
  d) societatea romaneasca era alcatuita dintr-o patura de bogati, formata din greci, evrei si cativa romani, iar apoi era o patura majoritata de oameni saraci, 95% din populatie, care erau romanii si tiganii, care abia supravietuiau.
    
  e) statul roman NU OFEREA SERVICII DECENTE oamenilor de rand: servicii medicale precare sau inexistente, accesul dificil la educatie (copii romanilor, nefiind meditati, invatau foarte greu), costuri mari pentru studenti etc. Doar bogatii aveau acces la doctori, la facultate etc.
    
  f) cel mai grav: si astazi ne indreptam spre o astfel de polarizare: bogatii traiesc foarte bine in RO, pe cand patura majoritara, saraca, nu isi permite nici macar sa mearga la dentist…
  serviciile de sanatate sunt precare in RO, din nou.. la fel si accesul la educatie, este dificil: copii care sunt meditati toata viata, intra usor la facultate si o si termina; restul, nu prea au sanse… in primii 12 ani de scoala, rata de abandon scolar este de 50% !!

  din salarii ni se retin contributii la pensii si la sanatate. Dar, nici macar ochelarii nu sunt decontati, ce sa mai vorbim despre o operatie la ochi, pentru corectie. Iar dentistul similar, nu se deconteaza de catre CASS.

  g) din munca cinstita, NU POTI TRAI IN TARA. Deaceea, multi au fugit, mai ales cei calificati.

  CAND MILIOANELE DE "ORBI" SE VOR TREZI DIN ADORMIRE, cand in sfarsit se vor destepta romanii, dupa cum sunt indemnati prin imnul de stat, VA URMA O NOUA REVOLUTIE, CARE VA AVEA UN PUTERNIC CARACTER SOCIALIST.

 6. De la un ignorant, incult idiot,, cum doriți.. ,,, cinstitul "institut,, Ellie" ne incrimineaza oameni precum Mircea Vulcanescu dar noi tăcem laș. De ce nu vorbiți despre amestecul jidovilor (limbaj bisericesc vechi, sic) în răscoala sau mișcarea țărănească, cum vreți sa o numiți de la 1907? De ce nu vorbiți de cauzele acestei atitudini față de evrei a romanilor (popor de altfel tolerant)? Toleranța se vede în Dobrogea de ex unde trăiesc armonios atâtea etnii și religii. Ce sa mai vorbim de relațiile romanilor cu maghiarii (cu bune și rele)?
  Vorbiți de atitudinea bisericii dar tăceți criminal cu privire la cenzura indusă după 1965 în cărțile de cult din partea jidovilor, mai exact au fost scoase versuri, strofe din prohod, limbajul bisericesc a fost,, prelucrat "și el sa nu deranjeze draga… Dacă da cineva o replica sa îmi vorbească de poziția lui Eminescu fata de jidovi. Și ah, incult cum oi fi recomand și eu o carte.,,Industria holocaustului de Norman Finkelstein. Nu prea se găsește dar e grăitoare. Până și termenul de antisemit este inexact (idee scrisa în Istoria antisemitismului de Simon Dubnov. Tendențioasa emisiunea, lipsa de obiectivitate. Prea se bate apa în piua cu genocidul acesta (de altfel real).. Nu este nici primul nici cel mai mare din secolul trecut. De ce nu faceți d-le prof Presura o emisiune cu genocidul armean (că no, e mai vechi decât ăsta) sau cel din China (care are cele mai multe victime (dacă facem statistica precum Stalin)? Am observat că a mai pus cineva niște întrebări ce au fost calificate ca idioate… Deh, își au și idioții rolul lor în…chiar dacă nu sunt ca cel al lui Dostoievski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *