Arhivele viitorului – ep.20: Diplomația în vremuri de criză.

0
(0)

Invitat: Vasile Popovici
Urmareste aici toata seria “Arhivele viitorului”: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyrjSrB27ZYTH5AZvBfyRb91heAeP13hR />
Criza provocată de Rusia la granițele Ucrainei a pus deodată în fața lumii întregi chestiunea crucială a negocierilor diplomatice. Multă vreme s-a crezut că diplomația tinde să dispară în lumea de azi. Niciodată ca în aceste săptămâni de presiune uriașă nu a fost mai evident faptul că diplomația reprezintă de fapt ultimul bastion al păcii înaintea declanșării dezastrului. În același timp, e tot atât de evident faptul că diplomația fără armată nu reprezintă mare lucru. Diplomația s-a manifestat și atunci când, în 2008, Rusia a invadat Georgia și atunci când, în 2014, a ocupat ilegal Crimeea și regiunea Donbas (Doniețk și Luhansk). Însă atâta vreme cât Occidentul nu s-a arătat dispus să ofere diplomației mijloacele de presiune reală, militară și economică, diplomația nu avea șanse de reușită. Dacă azi există o șansă să evităm războiul la frontiera de Est a Europei, presupunând că incendiul poate fi limitat la nivel regional, această șansă nu poate veni fără ca Rusiei să i se pună în față opțiunea unei intervenții cu costuri uriașe pentru Rusia însăși. Cu alte cuvinte: atâta vreme cât Occidentul nu e dispus să își asume el însuși mari pierderi, Occidentul va fi pus în situația de a pierde continuu în fața pretențiilor imperiale ale Rusiei. Se înfruntă în aceste săptămâni două sisteme politice diametral opuse: dictatura și democrația. Se înfruntă însă și două moduri de a concepe ordinea mondială: ordinea veche, din timpul războiului rece, bazată pe politica sferelor de influență, unde cel mai mare își impune dominația, și ordinea bazată pe suveranitate și libera alegere a opțiunilor în materie de alianțe.

Despre invitat:
Vasile Popovici, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, abilitat să conducă doctorate în filologie, fondator al Societății Timișoara, al cărei prim președinte a fost, al Alianței Civice și al Partidului Alianței Civice, deputat de Timiș, scriitor și diplomat. A fost consul general la Marsilia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador în Regatul Maroc (2005-2011) și ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

12 Comments

  1. O emisiune binevenita cu aceasta tema si mai ales in aceste vremuri, cand oamenii isi iau informatii de oriunde, dar nu si cele reale, adica o lume needucata, lipsita de documentare e o lume usor de manipulat, si se vede asta mai ales in retelele de socializare! felicitari pt aceasta tema foarte bine prezentata de dl Popovici!👏🙏

  2. Această emisiune a dv. de azi a fost la superlativ întru totul și ptr. toți care vor să cunoască adevărul pur internațional și nu să fim îndopați cu mistificări nerușinate în domeniul atât de actual. Într-adevăr Dl Popovici a fost la cea mai mare înălțime a calității sale de diplomat cu mare experiență. Noi, Românii avem mare nevoie de asemenea iluminare pt. însăși soarta națiunii ns.viitoare în lumina vecinătății răsăritene, amenințătoare de multe decenii nu doar de azi .Aatenție mare! nu e glumă !!!

  3. Din pacate aceasta propaganda isi face efectul si chiar se resimte in societate, apropiati, prieteni, rude… Este o arma extrem de periculoasa care ne poate duce, Doamne fereste, in situatia Ucrainei, prin scoaterea Romaniei din NATO si UE. Asta urmareste Rusia, scoaterea tarilor din Europa de Est din structurile occidentale si transformarea lor in dictaturi oligarhice legate de Moscova.

  4. Ucrainenii de ce se inarmeaza ca sunt promotorii Pacii ? Nu trebuia sa se opuna republicilor separatiste care si au proclamat independendenta! Acelea daca i vad pe ucraineni ca se inarmeaza devin si mai prorusia ? Cum sunt diplomati ?

  5. Oare Occidentalii..se gandesc la reconstituirea..granitelor istorice..ale Ucrainei ?SAU PROFITA DE CONJUNCTURA ISTORICA CA SA PUNA UCRAINA CONTRA RUSIEI PRIN NERESPECTAREA TRATATELOR INTERNATIONALE ANTERIOARE CARE VIZAU RECONSTITUIREA UCRAINEI .E un razboi globalist impotriva ucrainei si rusiei pentru monopolul gazului din rusia , grane di ucraina etc…etc.

  6. RUSIA GARANTEAZA SUVERANITATEA UCRAINEI.UCRAINENII SE INARMEAZA CONTRA RUSIEI SI ATUNCI NORMAL CA APAR SI REGIUNILE SEPARATISTE PRORUSE.UNDE E DIPLOMATIA ? OARE CAT LE AR FI VRUT UN STAT SUVERAN UCRAINEAN SI CEI DIN VEST ? PROCESUL ISTORIC A EVOLUAT IN FUNCTIE DE TRATATELE ANTERIOARE , NU A AVUT PE CE SE MATURIZA ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *