#2i 📘 Ce este biopolitica? Ep.20 Invitată: Mihaela Czobor-Lupp
Începând cu această ediție, întâlnirile vor începe la ora 21.00 (ora României).
Consacrat de către Michel Foucault, termenul de biopolitică desemnează un ansamblu de tehnici și strategii moderne de exercitare a puterii (bioputerea) prin care statul este direct investit în disciplinarea și normalizarea trupului, precum și în administrarea, optimizarea și proliferarea vieții unei populații prin diferite mecanisme de securitate. Deși constructivă, în măsura în care se preocupă de sănătatea și bunăstarea unei populații, biopolitica este în același timp potențial distructivă, deoarece preocuparea pentru sănătatea populației poate degenera în obsesie pentru puritatea rasei.
Se poate deduce de aici ideea că statul modern este interconectat în mod ambiguu cu rasismul (menținerea purității rasei devine principala justificare pentru administrarea morții), o posibilitate pe care nazismul a dus-o la paroxism. A reflecta astăzi critic asupra biopoliticii devine astfel o provocare pentru a regândi existența umană și comunitățile umane dincolo de dimensiunea strict biologică a vieții, în afara unei paradigme care încurajează naționalismul tribal, puritatea rasială și, în cele din urmă, posibilele acțiuni genocidare.
După zece ani în care a predat filosofie și teorie politică la Universitatea din București, Mihaela Czobor-Lupp predă în prezent teorie politică la Carleton College (Minnesota, Statele Unite ale Americii). Doamna Czobor-Lupp a public extensiv atât în română cât și în engleză, pe teme precum relația dintre cultură, imaginație și politică, patriotism constituțional și cosmopolitanism, religie, educație și dialog intercultural. Cel mai recent articol (martie 2021) al Mihaelei Czobor-Lupp se intitulează Why Plurality and Difference Matter? Reflecting with Hannah Arendt (Heterodox Academy). A contribuit cu articolul despre Cosmopolitan Care pentru Routledge International Handbook of Cosmopolitan Studies (second edition, ed. Gerard Delanty, Routledge, 2018). Mihaela Czobor-Lupp este autoarea volumului Imagination in Politics: Freedom or Domination? (Lexington Books, USA, 2014). În prezent, lucrează la un proiect de carte despre umanism în opera lui Tzvetan Todorov.
Similar Posts:
-
Arhivele viitorului – ep. 36: De ce mai avem nevoie de educație umanistă? -
#2i 📘 Dicționar de idei și ideologii. Ultima intalnire, cu opt invitati. Despre viitorul nostru. -
#2i 📘 Ce este transmumanismul? Ep.30 Invitat: Mihaela (Meia) Chita-Tegmark -
#2i Ep.02: Ce sunt ideologiile? Invitat: Mihaela Miroiu
Un profesor trebuie să contamineze elevii cu pasiunea lui pt materia pe care o predă …Felicitări!!!
B.e.S.T f'u"l'l D.a.T.i.n.G —L—o—V—e—S—e—X—————۞————————————
18cams.xyz 》》 𝙊𝙣𝙡𝙮 𝘼𝙙𝙪𝙡𝙩 《《
!❤️ 在整個人類歷史上,強者,富人和具有狡猾特質的人捕食部落,氏族,城鎮,城市和鄉村中的弱者,無`'守和貧窮成員。然而,人類的生存意願迫使那些被拒絕,被剝奪或摧毀的基本需求的人們找到了一種生活方式,並繼續將其DNA融入不斷發展的人類社會。
說到食物,不要以為那些被拒絕的人只吃垃圾。相反,他們學會了在被忽視的肉類和蔬菜中尋找營養。他們學會了清潔,切塊,調味和慢燉慢燉的野菜和肉類,在食品市場上被忽略的部分家用蔬菜和肉類,並且學會了使用芳香的木煙(如山核桃,山核桃和豆科灌木
來調味食物煮的時候
1617985850
Ce baga doamna de face in halul ala de urat?
Foarte interesant. Felicitari pentru continut!
uite aici nu prea mai pot cocheta cu postmodernismul, fiindca ne bagam iar in filosofia asta a interpretarii, a analogiilor si a explicarii fenomenelor doar metaforic, foarte putin accent pe concret. sau nu stiu, cel putin asa imi da impresia stilul pe care il are foucault in descrierea relatiilor pe care le are statul cu individul (din ce am putut intelege din rezumatul invitatei).
mna.. eu unul prefer mai mult abordarile materialiste, ca analizeaza mai bine sursa "mostenirilor modernitatii" unde vad ca toata ideologia asta se opreste. nu mai merge mai departe pe axa temporala si e pacat.