Arhivele viitorului, ep. 14 – Viitorul deșeurilor. Viitorul planetei.

0
(0)

Invitată: Oana Cristina Modoi
LIVE la 21:00 pe https://www.youtube.com/watch?v=lYPVrCsr7t4 />
Deșeurile sunt un rezultat al activității umane dintotdeauna, de la omul primitiv, trecând prin toate epocile istorice, până în zilele noastre. Odată cu industrializarea, cantitatea de deșeuri produsă pe Terra a început să crească brusc, iar tipurile de deșeuri produse s-au diversificat tot mai mult. Criza de mediu din anii 1960-1970, în urma căreia s-a produs și o criză a deșeurilor a determinat propunerea unui plan de acțiune comun care sublinia că modelul de dezvoltare economică agresivă ce a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial este nesustenabil pe termen lung și nu poate fi continuat la fel, deorece riscul poluării apei, atmosferei și afectării bunăstării oamenilor din întreaga lume este tot mai evident.
Spre deosebire de natură care își metabolizează deșeurile produse fără alte intervenții exterioare, deșeurile produse de om au devenit tot mai mai multe, mai variate și adesea periculoase, așadar în cantitate prea mare produse într-un timp prea scurt și prea complexe, ca să fie ușor de descompus, de integrat, de metabolizat de către natură.
La momentul actual, dezvoltarea unor strategii durabile de gestionare a deșeurilor a devenit o preocupare majoră în întreaga lume, acestea bazându-se pe reciclare și recuperarea deșeurilor, pe tratarea deșeurilor ca resurse care pot fi utilizate, nu doar eliminate pur și simplu în mediu, cu consecințele nedorite care derivă de aici.
Estimările făcute de specialiștii de la Banca Mondială arată că într-un scenariu normal de creștere, deșeurile produse pe glob în anul 2050 vor ajunge la cca 3,4 miliarde tone, față de 2 miliarde tone produse în 2016, iar cea mai mare creștere este așteptată în țările cu venituri scăzute. Pe de altă parte, gestionarea inadecvată a deșeurilor aduce prejudicii atât biodiversității, cât și sănătății umane (încălcare a drepturilor omului), reprezentând, în același timp o amenințare pentru mediu, atât la nivel local, cât și global.
În contextul în care resursele planetei sunt tot mai puține, utilizarea deșeurilor ca resurse și renunțarea la modelul linear al economiei bazat pe consum, respectiv pe extracția resurselor – producție – utilizare – deșeuri – eliminare și înlocuirea cu un model circular care să păstreze resursele în circuitul economic este nu doar necesar, ci și util pe termen lung.
________________
Despre invitată
Oana Cristina Modoi este lector universitar la Universitatea Babeș Bolyai Cluj România, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Lucrează la UBB din anul 2006. A obținut titlul de doctor la UBB în anul 2010 cu o lucrare cu tema managementului deșeurilor miniere, iar în anul 2012 a devenit lector.
În prezent predă la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului discipline cum ar fi Managementul deșeurilor, Ecologie industrială, Eco-materiale, Gestiunea deșeurilor industriale etc. Domeniile ei de cercetare se concentrează pe managementul deșeurilor, evaluarea riscurilor de mediu și reabilitarea mediului. Este, de asemenea, interesată de sustenabilitatea urbană, orașele verzi și de economia circulară.
După doctorat a lucrat o perioada că cercetător în Norvegia, într-un laborator specializat în studierea deșeurilor miniere și a drenajului acid al rocilor din deșeurile miniere, laborator situat la nord de Cercul Polar.
Are și o licență în psihologie, la Facultatea de Psihologie a UBB, pe care a finalizat-o cu o lucrare cu tema: “Poluarea urbană și evaluarea mediului natural în evaluarea stării de bine și a sănătății populației”.
A fost implicată în calitate de cercetător în proiecte legate de reducerea poluării mediului, reabilitarea zonelor poluate istoric, reutilizarea și reciclarea deșeurilor, evaluarea riscurilor și impactului de mediu, dar și în proiecte care au vizat întărirea legăturilor dintre mediul academic și mediul de afaceri.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 Comments

  1. As vrea sa ma uit, dar chiar nu am răbdare, mi-ar place sa găsești o soluție ca sa scurtezi videourile la 15 – 20 de minute fara sa se piardă din informații importante

  2. Cu parere de rau, e a doua oara cand se intampla sa aveti un invitat slab pregatit, vorbarie multa fara vreo documentare amanuntita stiintifica!☹☹☹ imi place ceea ce faceti si va urmaresc cu interes, doar ca trebuie sa fiti atenti la profesionalismul invitatilor!😉

  3. In acest domeniu sunt mafii foarte puternice, cu legaturi la nivel inalt. Sunt multi bani negri. Vorbim vorbe…Mai e mult pana departe. Se mai face cate ceva ca ne forteaza UE, accesarea fondurilor, unii oameni pasionati implicati etc. De ce apar incendii atat de des la gropile de gunoi ?

  4. Desi interesant subiectul este foarte greu de urmarit, poate daca Dl. Ciprian n-ar vorbi atat de mult fara sa spuna nimic atunci ar fi mult mai usor iar video-ul n-ar mai fi de 1.5h

  5. De acord. Un subiect interesant dar destul de slab prezentat. Se pierde mult ideea de baza cand invitatii de balbaie si se chinuiesc sa urmareasca si sa vorbeasca de pe niste slide-uri. O discutie libera ar fi benefica si ar scurta durata emisiunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *