Arhivele viitorului – ep.18: Epidemiile viitorului.

0
(0)

Cu Alexandru Toma Pătrașcu

Urmareste aici toata seria “Arhivele viitorului”: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyrjSrB27ZYTH5AZvBfyRb91heAeP13hR />
Izbucnirea pandemiei actuale i-a luat pe mulți oameni prin surprindere. Trăim într-o lume ferită de majoritatea nenorocirilor care au punctat istoria umană – cel puțin noi, cei care avem norocul să trăim într-o țară dezvoltată și prosperă. Suntem obișnuiți să privim marile epidemii ca pe un atribut al trecutului sau, cel mult, ca pe o caracteristică a zonelor sărace și înapoiate de pe glob.
Totuși, noi patogeni apar cu regularitate; cam unul pe an, în medie. Din fericire, cei mai mulți dintre ei rămân cunoscuți doar specialiștilor și celor câțiva bolnavi ghinioniști. Acești microbi, provenind în general de la animalele cu care intrăm frecvent în contact, nu sunt inițial bine adaptați la noua gazdă – omul – și nu reușesc să se răspândească eficient, iar epidemiile se sting de la sine. Cu toate astea, mai devreme sau mai târziu, unul dintre noii invadatori nimerește din întâmplare „combinația seifului” care-i deschide accesul la o bună parte din populația umană.
Acest proces va continua; este o certitudine. O nouă pandemie poate izbucni oricând, mâine, peste un an sau peste un secol. Cum ne putem pregăti ca să-i facem față? Ce învățăminte putem să tragem în urma actualei crize? Cu toții vom beneficia dacă vom putea găsi răspunsurile potrivite!
______________
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a științei din România. Dup�� absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializându-se ulterior în comunicare. De peste un deceniu dezvoltă programe educaționale non-formale, de popularizare a științei, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este membru fondator al Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR) și se implică în acțiuni de public advocacy în favoarea respectării caracterului laic al statului. Din 2011 publică cu regularitate pe platforma Contributors.ro, abordând subiecte legate de educație, politică și știință.

#arhiveleviitorului #ciprianmihali #cristianpresura

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 Comments

  1. " Scientific revolutions don’t change the universe. They change how humans interpret it. " Every scientific statement is provisional. Politicians hate this. How can anyone trust scientists? If new evidence comes along, they change their minds.🤔🤔🤔
    Multumiri pentru emisiune.

  2. Am aflat multe informații interesante. Totuși nu vad legătura între selecția naturala și religie. Nu cred ca toți de la oraș, "din mediul artificial ", înțeleg mai bine selecția naturala decât cei de la țară, care cultiva pământul, cresc animale și păsări
    As vrea sa știu unde s- a făcut studiul ce arata ca în tarile religioase nu se dezvolta aptitudini pentru matematică. Of selecția naturala.
    Mulțumesc pentru emisiunile organizate!

  3. Am citit cartea domnului Pătrașcu cu sufletul la gură! De mult nu am mai citit așa o carte buna. O recomand din tot sufletul!
    Nu vreau sa pornesc o polemica aici, dar dacă aveți copii la școala, răsfoiți manualul de religie. Vă veți cutremura de ceea scrie acolo. Descrierea practicilor religioase este, parcă desprinsă din evul mediu întunecat. Sunt perfect de acord cu dl. Pătrașcu privind investiția în educația copiilor noștri!
    Domnilor Presură și Mihali felicitări pentru aceste emisiuni!

  4. În percepția mea, religia nu pretinde că dă răspunsuri de ordin științific. Nu revendică asemenea prerogative. Nu asta e rostul ei.
    Ci, este un ghid moral, care-ți dă repere de conduită pt. mântuire.
    Sigur, în Biblie există o descriere a facerii lumii, și a creării omului. Însă aceasta nu dorește a fi o explicație științifică, ci mai degrabă afirmarea faptului că tot ceea ce există, își datorează existența lui Dumnezeu, desigur, printr-o narațiune care reflectă paradigmele științifice ale acelor vremuri în care au fost scrise. Cum altfel? La o adică, horribile dictu, inclusiv filogeneza ar putea fi un "program biologic" creat de El…
    Știința, în schimb, încearcă să descopere și să explice lumea în care trăim, și legile care o guvernează.
    Așadar, din moment ce "obiectul muncii" al religiei diferă de cel al științei, religia și știința nu se intersectează, sunt paralele, și prin urmare, nici nu se pot contrazice. Ele ne dau răspunsuri la lucruri diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *