Arhivele viitorului – ep.19: Post-adevăr sau post-știință și post-tehnologie?

0
(0)

Invitată: Alina Bârgăoanu
Urmareste aici toata seria “Arhivele viitorului”: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyrjSrB27ZYTH5AZvBfyRb91heAeP13hR />
Sfârșitul pandemiei pare aproape. Dar oare acest sfârșit va reprezenta și sfârșitul unor curente de opinie publică precum polarizarea, prevalența adevărului subiectiv în fața celui tehnic, științific, neîncrederea în știință, în experți, în instituții mainstream, în tot ceea ce este sau este asimilat povestirii “oficiale”, “establishment”-ului”, “sistemului”? Sau, după cum afirma Francis Collins chiar înainte de a demisiona din funcția de director al Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH), „pandemia va trece, dar dezordinea informațională va rămâne mult timp de acum încolo”?
Cum am putea explica faptul că, în ciuda unor contexte politice și culturale diferite, retorica asociată pandemiei, mai precis, retorica asociată contestării modalităților de management al pandemiei, este atât de asemănătoare? Cum de o pandemie, un virus (adică fenomene obiective) s-au metamorfozat rapid, aproape instantaneu, într-un câmp de confruntare politică și geopolitică, un teren al intransigenței și al pasiunilor dezlănțuite?
Vom dezbate toate aceste teme, pentru a identifica rădăcinile comune ale acestei adevărate revolte transnaționale împotriva rațiunii, într-o perioadă tocmai a unor străpungeri revoluționare în domeniul științei și tehnologiei.

Alina Bârgăoanu, profesor universitar, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), visiting fellow al Center for European Studies la Harvard University (octombrie 2018 – martie 2019); membră a consiliului consultativ al Observatorului European pentru Media Digitale (European Digital Media Observatory) și a grupului de experți ai Comisiei Europene pentru combaterea dezinformării (Expert group on tackling disinformation and promoting digital literacy through education and training); fondatoare a portalului de educație digitală și combatere a dezinformării www.antifake.ro.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

14 Comments

  1. excelent spus ca retelele sociale produc un scurcircuit. Asa e.Nu stiu de ce asta mi aduce aminte de unul din romanele lui Bradbury , Fahrenheit 451 si casele lor cu televizoare pe toti peretii. Filtrul nostru trebuie sa fie stiinta , sa stim mai mult si mai putin sa credem . Iar stiința nu înseamnă construirea unui corp de „fapte” cunoscute. Este o metodă de a pune întrebări incomode și de a le supune unei verificări a realității, evitând astfel tendința umană de a crede orice ne face să ne simțim bine. Cat despre acele sisteme de care invitatii au pomenit….hm… singura diferenţă dintre ele şi un crocodil este sinceritatea primară a scopului crocodilului. Felicitari gazdelor si invitatilor pentru emisiune.

  2. Felicitari pentru emisiune, dar….nu-i vad finalitatea !!! Am urmarit o ora si jumatate doar pentru a intelege ca exista manipulare ?!? Stiam asta de la inceput.
    Tinta acestei emisiuni ar fi trebuit sa fie cum ajungem sa-i depistam pe cei care creeaza si promoveaza manipularea si in ce scop o fac !
    Ne protejam de manipulare nu fugind de ea, asa cum spune doamna Alina, ci intelegand scopul pentru care a fost facuta !
    Nu castigi o confruntare fugind de adversar, doar studiindu-l si cunoscandu-l bine ajungi sa-l invingi !

  3. Mulțumesc foarte mult pentru podcast-ul dumneavoastră! Foarte informativ, subiecte bine alese, mai mult decât necesar în peisajul informațional românesc. Sper ca și alți oameni de știință români să vă urmeze exemplul.
    Vă salut respectuos și vă doresc succes în continuare!

  4. Imi amintesc imaginile din China in care tipau oamenii de la blocuri ca mureau de foame si cadavrele din marile orase din China, pe langa care treceau nepasatoare fortele de ordine si oamenii.. Aceste imagini au fost create in studiouri video scumpe!!! Incercati sa gasiti acum aceste imagini!!! La fel se intampla cu Rusia si Ucraina!!!

  5. Adevărul meu, adevărul tău, adevărul nu ştiu cui, toate aceste adevăruri sunt ciuntite, limitate, îngrădite de posibilităţile mintale ale fiecărei persoane. Adevărul este Unul şi acela a fost, este şi va fi mărturisit de Domnul Iisus Hristos celor ce trăiesc în adevăr, păzindu-se de cunoaşterea mincinoasă. Felicitări pentru conştientizarea cunoaşterii adevărate şi pentru lupta împotriva cunoaşterii mincinoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *