Arhivele viitorului – ep. 23: De ce este Rusia o putere imperialistă?

0
(0)

Invitat: Cosmin Popa

Conform dicționarului, „imperialismul este o „politică a unui stat de a-și extinde dominația politică și economică asupra altor state, adeseori prin mijloace militare, impunându-le propriile legi”. Marile puteri coloniale moderne au fost și puteri imperialiste. Uniunea Sovietică a condamnat în propaganda ei imperialismul, dar nu a fost și ea o putere imperialistă? Există vreo diferență între imperialismele clasice, din secolele al XIX-lea și al XX-lea, și cel al Rusiei de azi? Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este ceva neobișnuit pentru Rusia sau se înscrie într-o continuitate a politicii sale? Cât de mult vor până la urmă rușii să afle adevărul despre ei înșiși? Cum și unde poate fi oprit Putin și, mai ales, cum va arăta pacea de după acest război?

Despre invitat
Cosmin Popa, istoric, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european. Studii universitare la București și Moscova, doctor al Universității București. Alte lucrări: Nașterea Imperiului (2002), Între tentația imperiului și alianța strategică, URSS și Europa Centrală și de Este (2012), Intelectualii lui Ceaușescu, Academia de Științe Sociale și Politice (2018), Elena Ceaușescu sau biografia unei dictaturi de familie (2021) autor a peste 80 de studii publicate în diverse reviste științifice, membru în consiliile științifice ale unor reviste academice.

______________
(c) O emisiune de Cristian Presură și Ciprian Mihali

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 Comments

  1. Un clip adulativ pt o tara care e invadatoare si a spatiului romanesc in istoria recenta, si acum sute de ani, nu arata decat ca v-at vandut ieftin. Bravo, nu meritati mai mult de 2 bani.

  2. extrem de nefericta tema si grafica intro-ului , vad ca in continuare, canalul incearca sa isi gaseasc o identitate si o structura; se pare ca inca mai are de cautat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *