Arhivele viitorului – ep. 31: Geopolitica Mării Negre și conflictele înghețate. Cu Oleg Serebrian

0
(0)

Emisiune realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură

#ciprianmihali, #cristianpresura

Invitat: Oleg Serebrian, viceprim-ministru al Republicii Moldova

Războiul ruso-ucrainean a schimbat din temelie peisajul geopolitic din regiunea Mării Negre. Conflicte aflate în „amorțire” de ani buni, ori chiar decenii – în Republica Moldova, dar și în Caucazul de Sud – suscită un interes tot mai mare din partea comunității internaționale, dar și o îngrijorare crescândă a locuitorilor din regiunile vizate.
Mai mulți experți militari și politici consideră posibilă o escaladare a tensiunilor, o „dezghețare” a acestor dosare conflictuale. În cadrul discuției vom face o analiză a situației actuale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, vom vorbi despre conexiuni vizibile și mai puțin evidente ale conflictului din această zonă cu războiul ruso-ucrainean. De asemenea, vom analiza situația curentă din Abhazia, Osetia de Sud și Karabah, dosare conflictuale a căror geneză, ca și a problemei transnistrene, se trage din procesele de dezintegrare a URSS.
____________________________________
Despre invitat
Oleg Serebrian s-a născut în anul 1969 în orașul Ocnița, Republica Moldova (la acea vreme URSS). A obținut licența în istorie și drept la Universitatea ”Ion Creangă” din Chișinău (1991) și un master în relații internaționale la Institutul European din Nisa (1993), după care a susținut și o teză de doctor în științe politice (1998). Între 1998-1999 a fost purtătorul de cuvânt al ministrului de externe al Republicii Moldova și, totodată, șeful Direcției Generale Informații și Analiză Politică a MAE al Republicii Moldova. În 1999-2005 a fost prorectorul Universității Libere din Moldova. În 2005-2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al grupului parlamentar al Partidului Democrat din Moldova.
În 2010-2015 a fost ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent pe lângă UNESCO. În 2015-2022 a fost ambasadorul Republicii Moldova în Germania, iar din ianuarie 2022 este Viceprim-Ministru al Republicii Moldova (responsabil de procesul de reintegrare).

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

  1. Ma uit la dl. Serebrian si ma gandesc si la Maia Sandu si-mi dau seama ca-n acest moment Republica Moldova are lideri mult mai capabili si competenti decat are Romania acum. Ar trebui ca Republica Moldova sa se reuneasca cu Romania, pentru ca avem nevoie de acesti oameni in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *