Ce este diplomația culturală? Posibile răspunsuri pentru Institutul Cultural Român

0
(0)

Live pe Rețeaua de Solidaritate și pe YouTube, luni, la ora 19:00 CET (20:00 RO)

Ce este diplomația culturală? Posibile răspunsuri pentru Institutul Cultural Român
Cu: Adriana Babeți, Teodor Baconschi, Ciprian Mihali și Silviu Rogobete
LIVE-ul se poate urmari si aici: https://www.youtube.com/watch?v=UCIYFL7RVXA />
Se scrie și se vorbește mult în ultima perioadă despre dificultățile prin care trece Institutul Cultural Român, de la dificultățile datorate managementului catastrofal din ultimii ani până la cele legate de absența unei misiuni și a unei viziuni a acestei importante instituții de reprezentare internațională a statului român. Aceste dificultăți vorbesc însă și despre necesitatea de a poziționa ICR drept actor principal al diplomației culturale, dar și despre aceea, mai largă, de a defini diplomația culturală și axele ei majore.

Ce este, așadar, diplomația culturală? În ce fel este ea un sector al politicii externe a statului, care caută, inclusiv prin această pârghie, să-și exporte datele cele mai reprezentative ale culturii naționale? În ce măsură încurajează diplomația culturală manifestarea creativității actorilor culturali pentru a-i mobiliza în efortul de articulare a unei politici de atracție și de influență? Cum poate o diplomație culturală eficientă și modernă să încurajeze creativitatea artiștilor, circulația ideilor și a creațiilor, proiectele colaborative internaționale și, în același timp, să evite piedicile propagandei și ale instrumentalizării de către stat a „culturii oficiale”? Cum pot fi promovate valorile patrimoniului național și creația contemporană într-un spirit universal, în cadrul dialogului diplomatic și cultural internațional bazat pe încredere, înțelegere și valori comune? Cum reușește diplomația culturală românească să țină seama de provocările spațiului european și ale lumii contemporane, să le asume și să le integreze în acțiunea ei publică, diplomatică și culturală?

La toate aceste întrebări și la multe altele, vom încerca să răspundem luni, 31 mai 2021, de la ora 21.00, împreună cu Adriana Babeți, Teodor Baconschi, Ciprian Mihali și Silviu Rogobete, în cadrul unui dialog menit să ofere piste de explorare pentru ceea ce va trebui să fie misiunea viitoare a Institutului Cultural Român.

Invitați:

Adriana BABEȚI este critic literar, romancier și eseist. A înființat și organizat la Timișoara Centrul de studii comparate central- şi sud-est europene în cadrul Fundației „A Treia Europă” și a condus Centrul Interdisciplinar de Studii Regionale al Universității de Vest din Timișoara.

Teodor BACONSCHI este diplomat, fost ministru de externe, fost ambasador al României la Sfântul Scaun, la Lisabona și la Paris. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, eseist, teolog, este autor a peste douăzeci de lucrări în domeniul antropologiei religioase și politice și al teoriei politice și sociale.

Ciprian MIHALI predă filosofia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. A fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest și director pentru Europa de Vest la Bruxelles al Agenției Universitare a Francofoniei.

Silviu ROGOBETE este profesor universitar și director al Școlii doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe politice al Universității de Vest din Timișoara. Cu un doctorat la Universitatea Brunel din Londra, a făcut cercetări la Universitatea Oxford . A fost Consul General al Românei în Africa de Sud.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *