Arhivele viitorului – ep. 7: Marile provocări ale eticii aplicate

0
(0)

Odată cu dezvoltarea științelor și creșterea cunoașterii despre natura umană și lumea din jurul nostru, multe alegeri care în trecut nu au părut să aibă încărcătură morală s-au dovedit a fi alegeri morale. De exemplu, s-a considerat că este indiferent din punct de vedere moral cum își cresc părinții copiii (sau, cel puțin, că este o chestiune privată, care nu privește pe nimeni din afara familiei), sau dacă consumăm produse de origine animală (și cum au fost obținute acestea), sau dacă alegem sa călătorim cu mașina sau cu autobuzul. Astăzi, aceste teme sunt printre cele mai arzătoare din punct de vedere moral.

Ar trebui ca vaccinarea să fie obligatorie? Sunt statele îndreptățite să restricționeze după bunul plac imigrația cetățenilor străini (inclusiv a refugiaților)? Ar trebui ca platformele online să cenzureze anumite forme de discurs al utilizatorilor lor? Avem o obligație morală să votăm, și dacă da, care sunt constrângerile care ar trebui să ne ghideze votul? Sunt acceptabile orice fel de tranzacții atât timp cât toți cei implicați sunt de acord cu ele? Care ar trebui să fie rolul religiei în dezbaterile publice ale unei societăți democrate? De ce sunt importante relațiile de familie? În paginile volumului veți găsi analize ale acestor întrebări (și altora asemenea) folosind instrumentele și metodele eticii aplicate.

Toate aceste întrebări au în comun faptul că se referă la alegeri morale, alegeri despre cum ar trebui procedat din punct de vedere moral, sau ale căror implicații sunt relevante din punct de vedere moral.
Această emisiune va fi, în același timp, și o dezbatere în jurul cărții „Alegeri morale. Teme actuale de etică aplicată”, pe care cei doi invitați, alături de Daniela Cutaș, au publicat-o recent la editura Polirom.
________________________________________
Invitați:
ADRIAN MIROIU este profesor de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. A publicat lucrări de filosofia limbajului și a științelor sociale, de teorie politică și de analiză a politicilor publice. Fuga de competiție (2016), Lumea lui Anaxagora (2017) și Între logică și etică (2020) sunt trei dintre cărțile sale mai noi.

ALEXANDRU VOLACU este conferențiar în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București, cadru didactic asociat al SNSPA și director al Bucharest Center for Political Theory. Principalele sale interese de cercetare sunt reprezentate de etica votului, teorii ale dreptății și teorii ale democrației. A publicat articole în jurnale internaționale precum Political Studies, Political Research Quarterly, Journal of Applied Philosophy, Philosophical Studies, Ethical Perspectives, Contemporary Political Theory și altele. Cea mai recentă carte a sa este Avem datoria de a vota? (Iași: Institutul European, 2019).

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *