Ce este postmodernismul?
După ce am încercat într-o emisiune trecută să aflăm ce este modernismul și cât de mult a fost el preluat de estetica și de ideologia comunistă, în această emisiune vom încerca, împreună cu arhitectul Augustin Ioan, să aflăm de ce se crede că postmodernismul s-a născut la ora 15.32 în ziua de 15 iulie 1972. În acea zi, un ansamblu de locuințe premiat cu doar câțiva ani în urmă pentru că ar fi fost o „mașină de locuit pentru o viață modernă” a fost dinamitat, întrucât ar fi fost considerat ca nepotrivit pentru un mediu sănătos de viață al locuitorilor cu venituri mici.
Din contestarea antimodernă a anilor 1960, se naște postmodernismul. Din îndoiala privind capacitatea demiurgică a statelor, instituțiilor sau savanților de a cuprinde lumea întreagă într-un proces unic de transformare se nasc nenumărate strategii pluraliste care privilegiază adaptarea la specificul local, tehnica amestecurilor și colajelor, dar și deschiderea spre alte lumi și alte voci. Din povestirea eliberării universale, prin mântuire, prin revoluție, prin cunoaștere sau prin îmbogățire și după toate experiențele tragice ale secolului XX, ies la lumină poveștile niciodată auzite până atunci ale femeilor, ale minorităților sexuale sau rasiale, ale popoarelor colonizate etc.
Această înmulțire a vocilor și figurilor tulbură toate criteriile adevărului, binelui, dreptății, pe care gândirea raționalistă modernă crezuse că le-a stabilit pe veci. Lumea postmodernă devine astfel o lume a adevărurilor multiple și a moralelor alternative, intens difuzate într-un sistem al comunicării globale. O lume considerată relativistă și eclectică, în care diversitatea este la mare preț, ba chiar se vinde bine, căci în această lume postmodernă totul e de vânzare.
Dar ce anume este postmodern în societatea românească de azi? De ce a devenit modernitatea noastră incompletă o postmodernitate a consumului și a comunicării generalizate? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări și la multe altele un fizician, un filosof și un arhitect, joi seara de la 8.
E f.interesant sa asculți titani ai gandirii și percepției, un fizician, un filosof și un arhitect, nu neapărat în ordinea aceasta, dar clar plusvalori. Mulțumim D-le Presura 👍
Am o întrebare ce știți despre centrul de la Turnu Măgurele?? Ați putea face un vlog despre el și fostul director de acolo cu un interviu cu dumnea lui
Emanciparea femeilor a avut loc
Aseară pur și simplu nu am clipit!
Vă rog, ajutați-mă cu o problemă de geografie și geodezie. Dacă eu mă aflu în România în Galați, pământul are o formă eliptică și în acești termeni ai problemei mi-aș dori să aflu unde se află pe terra jumătatea distanței între orașul meu și câteva orașe din Japonia .
dl Presura, Georgescu si Popescu au case absolut la fel: postmoderniste
Poza.din.bilbao