ESA Euronews: Harc az aszteroidák ellen

0
(0)

Valós-e veszélye annak, hogy aszteroidák és műholdak ütköznek össze az űrben?
Drámai pillanat volt, amikor egy aszteroida fölrobbant az oroszországi Cseljabinszk fölött, egy évvel ezelőtt. A robbanásban 1500 ember megsérült, és több mint 7000 épület megrongálódott.

Meglepő módon senki nem látta, hogy az aszteroida közelít. Nem volt nagy, csak húsz méter széles, és úgy érkezett a légkörbe, hogy a Nap hátulról megvilágította. A világűrben sokkal nagyobb veszélyek is leselkednek ránk. Néhány nappal ezelőtt egy 270 méter széles aszteroida haladt el nem messze a Földtől. Egy ilyen tárgy sokkal nagyobb károkat okozhat.

– Egy néhány száz méter nagyságú tárgy, amely még mindig nem számít igazán nagynak, hiszen olyasmiről beszélünk, ami egy futballpályán elfér, legrosszabb esetben teljesen elpusztíthat egy lakóövezetet. Ezekre az esetekre próbálunk fölkészülni, és kitalálni, hogyan előzzük meg őket – mondja Alan Harris brit kutató.

Már tettek is lépéseket azért, hogy elhárítsák az aszteroidaveszélyt. Február elején a nagy űrkutató nemzetek tudósai és szakértői tanácskoztak, hogy akciótervet dolgozzanak ki. A csoportot az ENSZ támogatja. Miközben a tudósok azon dolgoznak, hogy fölfedezzék a Föld közelében lévő aszteroidákat, ez a csoport dönt arról, mi a teendőnk, ha komoly veszély alakul ki.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *