ESA Euronews: Műholdakkal az óceánkutatásért

0
(0)

Az Európai Űrügynökség hamarosan felbocsátja a Sentinel-3 műholdat, amelynek egyik fő feladata az lesz, hogy az óceánokról gyűjtsön adatokat.

Régóta tudjuk hogy az óceánok alapvető fontosságúak a földi élet szempontjából, és ezek szabályozzák az időkárást és a klímát. De most a műholdak segítségével ezt globális léptékben figyelhetjük meg. Egy műhold egy nap alatt annyi adatot szolgáltat az óceánokról, mint egy hajó egy év alatt. Ezeket az ismereteket azonban össze kell vetni a felszínen végzett mérésekkel.

Hogyan is történik mindez: például az űrből megfigyelhető az óceán színe, ami következtetni enged a fitoplankton, egy apró algaféle mennyiségére. Ezek az apró jószágok bocsátják ki a Föld oxigéntermelésének felét, ezek a tengeri ökoszisztéma alapvető építőkockái, ugyanakkor jelzőrendszerként is funkcionálnak, mert nagyon érzékenyen reagálnak a környezet változásaira. Ugyanakkor csak mintavétellel lehet megmondani, hogy mi is az, amit a műhold a a földkörüli pályáról lát.

Ezeknek a kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogyan változik a vízsszint, az óceánok hőmérséklete, az élővilág állapota: ha kellő mennyiségű adat gyűlik össze, abból sokkal inkább megérthetjük a Föld klimatikus viszonyait és folyamatait, mint bármi másból.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *