Lansare „Răspunsuri scurte la marile întrebări” de Stephen Hawking

0
(0)

Powered by Restream https://restream.io/

Cristian Presură, Doru Căstăian și Vlad Zografi prezintă cartea lui Stephen Hawking recent publicată în colecția Știință, Răspunsuri scurte la marile întrebări, un ultim mesaj transmis de unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimelor decenii și una dintre cele mai strălucite minți ale umanității.

Lui Stephen Hawking i s‑a cerut în repetate rânduri opinia asupra „marilor întrebări“ ale momentului de către oameni de ştiinţă, antreprenori din domeniul tehnic, personalităţi importante din domeniul afacerilor, lideri politici şi publicul larg. Stephen a păstrat o arhivă personală uriaşă a răspunsurilor sale din cadrul conferințelor, interviurilor şi eseurilor. Cartea de față provine din această arhivă personală şi se afla în lucru la momentul morţii autorului. A fost finalizată în colaborare cu colegii universitari, familia şi Stephen Hawking Estate.

Găsiți cartea în librării și online pe #Libhumanitas aici:
https://www.libhumanitas.ro/raspunsuri-scurte-la-marile-intrebari-stephen-hawking-humanitas-2021.html

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

13 Comments

  1. Probabil că adaptarea la marile schimbări climatice ce vor veni în următoarele secole va necesita "upgradarea hardware-lui" uman prin tot felul de transplanturi, la fel și inteligența artificială se va "așeza" peste cea umană într-o simbioză care va amplifica puterea acesteia din urmă, astfel încât omul din viitor nu va mai semăna cu cel pe care îl cunoaștem (și încă nu am luat în calcul ingineria genetică) Abia această ființă evoluată din ceea ce știm noi azi va putea coloniza spațiul… așa cum suntem acum nu putem, iar ca să trimitem "mașini" pe alte planete, nu văd la ce ne-ar folosi… Când Pământul va deveni de nelocuit va trebui ca urmașii noștri să caute alte locuri din Univers, practic se va repeta colonizarea care a avut loc și pe Pământ acum sute de ani…

  2. Domnule Cristian daca se poate sa il mai aduceti pe domnul Zografi si la viitoarele live-uri, in opinia mea este cel mai valoros invitat pe care l-ati avut pana acum, are cuvintele potrivite si stie ce vorbeste.

  3. Hawking nu este singurul mare fizician si ganditor care nu a primit premiul Nobel. Am vazut intr-un video extraordinar al lui Cristian Presura dovezi clare ca Eminescu a fost cel care a gasit primul ecuatiile lui Einstein. Cristian Presura demonstreaza cu citate ca Eminescu a fost de asemenea precursorul fizicii cuantice, dar poetul nostru nu a primit nici el Nobelul.

  4. Ar fi interesantă o discuție despre cărți sau alte surse care ar reprezenta o informație care să ne mai deschidă mintea sau să ne trezim la următorul nivel, să realizăm niște lucruri care să ne scoată din condiția curentă – eu am început să urmăresc niște materiale despre "istoria lumii" (de fapt istoria omenirii) care m-au mai inspirat, niște cărți inspiraționale. Sunt sigur că fiind dintr-un oraș mic și sărac, din țara noastră, fără să fi primit multă educație prin intermediul școlii, și fără să fi citit prea mult, îmi scapă niște lucruri evidente despre realitate adică trăiesc într-o negură și aș vrea să știu în ce direcție să mă îndrept ca să am o idee mai clară a ce sunt și ce ar trebui să fac sau să fac altfel. Vreau să știu pe ce lume trăiesc mai bine, să am mai mult succes, să îmi dau seama ce e în neregulă și ce pot face, să pot spune "personalitatea politică x e prost" pentru că eu îmi dau seama de ceva ce el nu.

    Și curiozitățile astea mă interesează, dar am apreciat mai mult chiar discuția între intelectuali. M-am bucurat să-mi fie confirmată impresia despre cum se pierde limba noastră din partea unui om mai educat – începeam să cred că poate exagerez eu. Încerc doar să nu cad în capcana de a nu-mi realiza potențialul, și, dacă se poate, să se întâmple mai repede… Și, dacă e posibil, să văd prin capcanele care ne sunt întinse intenționat. Cam care ar trebui să-mi fie prioritățile, sau în ce direcție mă îndreptați, ce sfaturi aveți?

    Am mai văzut de exemplu un documentar, recent, pe Netflix, despre cum dependența noastră de digital, mai specific prin aplicațiile de comunicare / sociale, inclusiv notificările de e-mail, este alimentată intenționat, inclusiv aici pe youtube recomandările sunt alese de niște algoritmi special făcuți să ne dea ceea ce ne face vizitatori mai deși și mai de lungă durată, pentru că banii provin din reclame, iar acele materiale nu sunt întotdeauna corecte sau de calitate – și deci o consecință a acestui sistem este că părerile sunt mai extreme și au fost chiar țări în care au avut loc evenimente civice nefericite ca urmare. Aș fi vrut să aflu asta fără să trebuiască să caut eu informația. Cred că este chiar o responsabilitate a dumneavoastră, celor care creați materiale informative, să ne educați când "țara ne vrea proști". Să zicem așa – bătrânii tribului, avem nevoie de dumneavoastră să ne ghidați, deci ne-ar prinde bine poate un video și cu o viziune personală asupra lucrurilor și a ce vedeți ca important sau în neregulă, un mesaj.

  5. Inteligența artificială? Un tambur cu profile ce acțiunează niște clapete redînd o melodie sau manevrînd o păpușă, e stră-străbunicul calculatorului sau robotului de azi. Cred că inteligența e caracterizată de: frică, speranță, iubire și prostie.

  6. Cîte din actualele teorii din fizică, fizica universului: big-bang, singularitate, cumulul spațiu-timp, viteza limită, teoria corzilor sau a universurilor paralele sînt adevăruri și cîte sînt dogme?

  7. Noi toti ca simpli oameni vedem ceva vag din ultima granita a realitatii sau a intelegerii lucrurilor si starilor.Cu cat cautam mai mult in aceasta directie vom gasi si raspunsuri.Insa nu toti le acceptam la fel.Unii le putem accepta doar din perspectiva fizicii, foarte bine pentru cei ce cunosc destul de bine fizica.Insa raspunsurile la marile intrebari nu tin doar de fizica sau matematica.Am toata admiratia pentru Stephen Hawking si ca fizician si ca om.Dar fizica singura nu poate raspunde la intrebarea daca exista Dumnezeu.Pentru ca a defini pe Dumnezeu este mai mult decat stintele si religile sau spiritualitatea. Intreb retoric, ca sa va intrebati, exista existenta ? Daca existenta este un lucru mai mic decat sursa din care a aparut existenta, atunci ce este acea sursa? Poate nu trebuie sa o intelegem ca aceea ce ne spune religile.Dar acea sursa de unde apare totul nu o putem nega, nu putem spune nici prin absurd ca nu exista. Poate fizicenii ar trebui sa-si largeasca aria de definire si observare.Pentru ca cu cat suntem mai deschisi cu atat avem de castigat.

  8. Razvan .Bună seara, lugat de întrebările puse în fizică de publicul larg se prezuma că întrebările se pun în sensul aflari unei necunoscute. Prima data trebuie sa cunoști macro să poți sesiza mai apoi în micro. Deci eu cred ca prima data se vede pădurea și mai apoi copaci. De aceea primează întrebările la modulul general. Dar aprofundind subiectul apar și amănuntele din care e făcută prăjitura. Ptr.d-l Cristian Presura.

  9. Salutare Domnule Presura sunteți o persona deosebita ! As avea o curiozitate care ma frământa de ceva timp, Dacă pământul nostru împreuna cu celalalte 8 planete cu sateliți lor , ne învârtim in jurul soarelui care la rândul lor acest “Local Grup” se învârte in jurul galaxiei noastre la nu știu câte sute de mii de anii ! De ce de mii de ani oameni văd aceleași stele pe cer in exact aceeași poziție ? dacă suntem in continuu in acest dans cosmic ! Mulțumesc mult !

  10. Intreadevăr pot sa spun că hawking a fost un geniu al zilelor noastre dar mă întreb câți dintre români știu despre viața și munca acestui om ,eu unul mă simt mândru că a fost contemporan cu noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *