Omul Major, ep. 12 – De ce e nevoie de Filosofie în școli? (Cu Laura Borbe și Adrian Costache)
MARȚI, 28 martie 2023, de la ora 21.00
Cu Laura Borbe și Adrian Costache
„La debutul temei “Dreptatea” le-am propus elevilor mei să urmărească un videoclip pe temă, iar la final le-am adresat întrebări. Una din aceste întrebări a fost: ce vi s-a părut surprinzător în materialul urmărit? Un elev a răspuns: nu mi-am imaginat că pe tema asta pot fi atât de multe perspective, că putem discuta despre dreptate din atât de multe unghiuri. Răspunsul lui este motivul pentru care eu intru la clasă. La întrebarea care este rostul predării filosofiei în liceu nu aș vrea să răspund, pentru că în întrebarea aceasta există un cuvânt periculos: predarea filosofiei. Periculos pentru că ne poate duce departe de motivul pentru care eu intru la clasă, adică departe de răspunsul elevului. Ceea ce ne-am putea dori, ca profesori de filosofie, ar fi să ne asigurăm că elevii înțeleg că orice problemă poate fi abordată din mai multe perspective, că această privire ne permite să găsim, individual sau împreună, soluții mai bune pentru o viață mai bună, să evităm falsele convingeri, erorile recurente, suferința”.
Preocupată de „problemele perene ale umanității” pe care le abordează fără gust pentru nuanță și rupte de contextul în care au apărut și de cei care le-au pus; în mare parte indiferentă față de teoriile și practicile filosofilor din ultima sută de ani și surdă la dezbaterile care i-au animat, școala românească pare să-și fi asumat sarcina de a promova clișeul că filosofia este vorbărie goală, de niciun ajutor, mai degrabă decât de a le oferi tinerilor instrumentele pentru a-și înțelege lumea și viața. Filosofia din școala românească este ca o caricatură semnată de un artist care și-a privit doar în treacăt subiectul.
Prezentare:
Laura BORBE obținut licența în Filosofie, la Facultatea de Istorie- Filosofie, în cadrul UBB Cluj în 1995, a urmat un master la SNSPA pe tema comunicării manageriale și resurselor umane în 2010 și este profesor titular în sistem, din 1996. Actualmente este profesor de socio-umane la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cluj Napoca. Colaborează din 2008 cu Fundația Noi Orizonturi, din 2019 cu Asociația Teleskop și din 2020 cu Aspire Teachers.
Adrian COSTACHE este lector în Departamentul de Didactica Științelor Socio-Umane din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai. Este titularul cursului de Didactica științelor socio-umane adresat, în cadrul modulului pedagogic, studenților de la Filosofie, Științe Politice, Studii Europene, Drept, Business și Teatru și Film și unul dintre responsabilii de formarea continuă a profesorilor de socio-umane din învățământul preuniversitar. Este autorul a două cărți și a mai multor studii de filosofie modernă și contemporană, filosofia educației și pedagogie.
Filosofia este ca un scut impotriva manipularii si este foarte necesara in aceasta era a manipularii.
Cine isi permite sa afirme ca cunoasterea nu mai este utila ?
Cine isi permite sa restrictioneze drepturile copiilor nostri la cunoastere?
Oameni buni, această discuție trebuie distribuită și pe canalele naționale de televiziune!… Felicitări!
Mulțumim
Bonne chance
Mulțumim!
Filosofia, dacă este abil elaborată și dirijată ideologic (politic, religios, economic, ș.a.), poate să constituie un instrument de manipulare, pe termen lung, a oamenilor.
Remediul ar consta în parcurgerea următorilor pași:
1) Conștientizarea tendinței (fie intenționate, fie neintenționat) de influențare a gândirii și, în consecință, a felului de a fi al noilor generații, al tinerilor, în direcția unei anumite ideologii politice de ex. (fie spre comunism, fie spre globalizare, ș.a.), astfel încât tânărul să fie supus unei de-construcții mentale în beneficiul unor anumite grupuri ideologice, de interese, ș.a.
2) Tinerii care, într-adevăr, sunt interesați să înțeleagă cum funcționează lumea și viața-și prin prisma filosofiei-și nu sunt interesați doar de satisfacerea necesităților materiale imediate, instinctuale, trebuie să studieze cât mai multe surse de abordare filozofică a unei anumite probleme de viață, cât mai diversificate, și să extragă ceea ce este comun, ceea ce corespunde logicii, realității și bunului simț.
Totodată, trebuie studiate și diversele științe pentru a evita erorile și ridicolul, la confruntarea cu realitatea.
3) Constatările făcute la punctul anterior ar trebui confruntat cu realitatea înconjurătoare.
4) Eventualele erori obținute la punctul anterior, trebuie remediate, re-interpretând datele și constatările problemelor în cauză.
5) Re-parcurgerea pașilor enumerați în demersul de a înțelege universul în care trăim.
🙏👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🙏😎👍