Omul major, ep. 15 – Ce e în mintea unui “conspiraționist”? (cu Mihai Maci)

0
(0)

O gnoză, adică o explicație simplă a tot și a toate. O explicație ce scurtcicuitează ceea ce ne spune știința (din care conspiraționistul selectează doar ce-i place) și, adesea, chiar bunul simț (căci e cool să fii contra tendinței majoritare).
Conspiraționistul nu caută nici adevărul, nici certitudinea, căci el le are din start și le regăsește mereu în toate aspectele realului asupra cărora-și focalizează atenția. El e clarvăzător într-o lume de orbi și știutor într-o lume de ignoranți. Ce știe el? Că ceea ce oamenii comuni consideră a fi realitatea nu e decât o iluzie și efectul unei manipulări.
Lucrurile cu adevărat importante se petrec ”dincolo”, în camere obscure, în care entități malefice complotează împotriva tuturor. Singurul care vede și știe ce se petrece în întuneric e el, conspiraționistul, disidentul și războinicul anonim care – nici nu bănuim asta! – luptă pentru noi toți. Conspiraționistul e băiețelul care-a devenit erou legendar. Din păcate, doar în mintea lui.

Mihai MACI

Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licență (1995), de masterat (1996) și de doctorat (2007) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Preocupări inițiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licență), apoi de Heidegger şi de relațiile acestuia cu istoria (tema masteratului) și cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală a beneficiat de stagii de documentare în Franța, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – s-a interesat de gândirea disidentă est-europeană, și, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile lui de interes vizează în particular filosofia contemporană și mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. A fost membru în două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experiențe i-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care credea că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

  1. interesant ca in ultimii 3 ani, conspirationistii au "prezis" cu acuratete cam tot ce se intampla si se va intampla. Pentru progresistii liberali care adora un stat autoritar si tiranic, Marea Resetare a celor de la Forumul Economic Mondial care are si summit propriu, pagina proprie, sunt conspiratii. Atat de spalati pe creier au ajuns progresistii nostri.

  2. Pot sumariza totul intr-o fraza scurta: Ca cetatean ai dreptul de a crede, dar ca si un gand privat. In momentul in care expui in public ideea ta, esti obligat sa aduci argumente verificabile pentru care ideea ta e valida si merita exprimata. Sa nu uitam ca libertatea de exprimare vine cu obligatia de a fi tras la raspundere pentru validitatea a ce spui. In scoala am fost invatati ca puntem spune "eu cred" dar in acelasi timp avem si un "DEOARECE" , de care nu s-a mai tinut cont. Fala asta de libertate, lipsa de educatie si frica de responsabilitatea libertatii au dus la un sir de domino care a deviat adevarul din "fapte verificabile" intr-un simplu concept care e adevarat bazat pe "numarul de infectat de acel concept", banii, faima… Gandirea critica e la gunoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *