Omul major, ep. 6 – Cum a fost posibilă revoluția științifică modernă? (Cu Dana Jalobeanu)
Azi LIVE de la 20:00 aici https://www.youtube.com/watch?v=Id21HU8OteI
/>(in mod exceptional, azi incepem mai devreme!)
A fost numită „un mare punct de cotitură al istoriei europene” și „cel mai important eveniment din istoria Europei, de la apariția creștinismului și până azi” (Herbert Buttterfield). Revoluția Științifică. Suntem produsul ei, fie că facem știință, fie că nu. Căci odată cu revoluția științifică, în secolul al XVII-lea, știința a devenit parte a culturii noastre europene. A intrat, și a rămas în viețile noastre. S-a scris enorm despre revoluția științifică, și nu totdeauna de bine. Ce s-a câștigat și ce s-a pierdut odată cu apariția științei moderne? Iată ce vom discuta miercuri de la ora 20.00, împreună cu Dana Jalobeanu.
Despre invitată:
A studiat fizică și filosofie (la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj) și am făcut un doctorat în filosofia științei la Universitatea din București. A avut numeroase specializări post-universitare la Colegiul Noua Europă (New Europe College, Bucharest), Warburg Institute (London), Max Planck Institute for History of Science, Princeton University etc.
Aria sa de specializare este istoria și filosofia modernității timpurii. Editează operele filosofice ale lui Francis Bacon și este membru în proiectul The Oxford Francis Bacon. Este director fondator al revistei Journal of Early Modern Studies și al seminarului Princeton Bucharest Seminar in Early Modern Philosophy. A mai lucrat pe filosofia Renașterii, recepția stoicismului în modernitate și diverse aspecte ale cosmologiei filosofice. Din 2009 predă la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
A publicat de curând „Spectacolul filozofiei. Cum citim Scrisorile lui Seneca?”, la Editura Humanitas.
Cât de simplu! Dar e ceva ce nu luasem in considerație. Ai un ceas bun și poți determina atât latitudinea cât și longitudinea. Condiția ar fi sa știi când răsare și când apune Soarele in diverse puncte pe glob, apoi poți extrapola pentru întinsul oceanelor: Poți sa știi pe ce fus orar ești, poți ști pe ce latitudine te afli, poți afla distantele. Numai pentru amintirea acestui fapt si merita sa porți un ceas…
Daaa, cu gândul, cu gândul, cum este?