#2i​ 📘 Ce este conservatorismul? Ep.24 Invitat: Ioan Stanomir

0
(0)

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Prejudecățile legate de conservatorism sunt numeroase. Ideile conservatoare sunt asociate, invariabil, cu obscurantismul şi cu fanatismul. Identitatea conservatoare este denunțată ca un inamic al lumii de astăzi.

Dincolo de clișeele vehiculate de inamicii săi, conservatorismul este parte din marele trunchi al libertății. El înseamnă, înainte de toate, opoziția față de experimentele revoluționare și ingineriile utopice. Atent la natura umană, atent la complexitatea societăților, conservatorismul recomandă o politică a prudenței, organicității și gradualismului. Întemeiat pe tradiție, pe domnia legii și pe constituționalism, el nu visează la cea mai bună dintre lumi, ci aspiră, modest, la realizarea echilibrului în universul pe care ne este dat să îl administrăm, zi după zi.

Ioan Stanomir este scriitor și profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Domenii de interes: constituționalism, istoria comunismului, istoria ideilor, conservatorism. Cea mai recentă carte publicată „RSR. Lecția de învățământ politic”, Humanitas, 2021.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

15 Comments

  1. Poate, între două subiecte serioase, mai faci și câte un video de relaxare. De exemplu, ce romane SF recomanzi sau ce experimente interesante de fizică putem face la noi acasă, fără echipament special.

  2. De la minutul 38:48 exprima domnul Stanomir perfect ceea ce am simțit pe perioada pandemiei, în toate țările pe unde am umblat, cu excepția Suediei care deși condusă de social-democrați a lăsat un tehnocrat să ia deciziile în legătură cu pandemia. Pentru că nu m-am simțit deloc "câine în lesa" in pandemie în Suedia, mi-aș face și eu un tatuaj cu Anders Tegnell. .

  3. Pfff…. As fi consumat din viata mea cel puțin 10 zile pentru a citit ce s a scris pe domeniu și a rămâne cu aceste informatii! Îmi place..!!!

  4. totusi sunt si tampenii politice europene: un bun exemplu – partidul danez "nye borgerlige" , care doar de la 3 ani de la infintare, e in parlament si are in sondaje un ingrijorator 15%. Condus de o femeie atractiva fizic, Pernille Vermund, este un nou tip de______ extrema dreapta foarte "soft"___ , unde acei 15% sunt oameni care gandesc cu "sistemul 1 Khanemanian"… si sunt majoritatea barbati care consuma si pornografie pe langa stiri de can-can politic care incearca sa necajeazaca stabila dar slabita social-democratie daneza si multe atacuri la Casa Regala!…

  5. Fabulos Stanomir! Felicitări!!👏👏👏
    M-am bucurat și de menționarea lui Roger Scruton al cărui documentar, 'Why beauty matters', l-am văzut pe YouTube când făceam Uber și mi-a plăcut.

  6. Nu prea înțelegeam eu ce e conservatorismul până acum, dar îmi place_ asa cum l-a explicat domnul Stanomir.. Chiar rezonez cu el ! Nimic însă despre PC ul lu' " tă tuca Voiculescu " și Daniel Constantin..?🤔

  7. Dupa ce veti termina toata seria de idei si ideologii, sa transpuneti toate dialogurile intr-o carte.
    Sunt multe lucruri la care te intorci cu greu datorita lungimii emisiunilor. Mi le aduc aminte dar nu mai stiu exact minutul la care s-au discutat.
    Pe cand intr-o carte, notezi, subliniezi, pui semne, etc.
    Si intr-adevar, marea diferenta a acestei abordari pe care ati avut-o este ca aduce o bună înțelegere a tuturor fenomenelor politice, fara sa mai ai tendinta de partizanat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *