#2i Ep.07 Ce este secularizarea? Invitați: Mihai Maci și Dănuț Mănăstireanu

0
(0)

Azi, de la 20:00, reluam dezbaterile LIVE din seria Dictionarului de idei si ideologii. Ii vom avea invitati pe Mihai Maci și Dănuț Mănăstireanu. Puteti pune deja intrebari aici, pe unele le vom selecta in LIVE. Dupa intalnire, dezbaterea continua pe https://www.discord.gg/presura

În cadrul acestei noi emisiuni, invitații noștri vor încerca să facă deosebirea între sistem de doctrină și ideologii. De asemenea, ei ne vor propune să vorbim despre mai multe concepte fundamentale, precum secularitatea, secularizarea, de-secularizarea sau chiar secularismul. Nu va fi evitat nici subiectul riscului produs de analfabetismul religios în contextul resurgenței sacrului în spațiul public și în cel al implicării religiosului în sfera publică.

Secularizarea nu se referă la dispariția religiei, ci la cunoașterea acesteia. Pe de o parte, Modernitatea – cu deschiderea ei – duce la pierderea unității religioase a omului medieval european și la compararea sistemului lui de credințe și de practici ritualice cu cele ale altor culturi. Pe de alta, creștinismul însuși se divide (de la un moment dat tot mai accelerat), se confruntă – timp de peste un veac – și nu-și găsește liniștea decât depășind conflictul religios printr-un acord rațional. Știința ce se naște în secolul XVII va disloca explicațiile imediate și voluntariste ale tradiției, opunându-le nu doar procesul deductiv al cunoașterii moderne, ci și puterea modelatoare a tehnologiilor, care au schimbat fața lumii și destinele oamenilor. În fine, creștinismul însuși intră într-o lungă perioadă de reflecție, de la traducerea Bibliei în limbile vernaculare, la confruntarea cu alte tradiții, cu știința și cu lumea pe care modernitatea a construit-o. Secularizarea nu e nimic altceva decât proiecția felului în care lumea modernă se raportează la creștinism și acesta din urmă își înțelege rosturile în modernitate. Timpul pe care ne e dat a-l trăi nu e unul lipsit de religie; atâta doar că aceasta și-a pierdut rolul central și universal pe care-l avea pentru omul medieval. Provocarea secularizării nu e aceea a ateismului invadator, ci aceea a unei credințe, deopotrivă smerită și surâzătoare.

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 Comments

  1. Tema e foarte importantă, dar mă râcâie tare, relativarea in special al domnului Mănăstireanu despre Islam. Pe lângă, nu se pot băga toate religiile în aceeași “oală”. Ei transferă secularizarea europeană (prin dialog) pe întreaga lume. Un alt aspect important al practicii de zi cu zi (inclusiv credința) e mentalitatea diferită a grupurilor de oameni, a societăților. Vedem foarte clar și azi in “lumea liberă”. Domnul Mănăstireanu relativează extrem, atentatele fatale musulmane de zi cu zi și de sute de ani actual în Europa, Australia, Canada, USA contra băștinașilor explicând cât de mic e procentul, dintr-o așa lume numeroasă. De ce nu sunt proteste masive din partea musulmanilor “pașnici” anti-terorismului și violenței ? / “ Democrația vestică” e predestinată de a pierde, în fața societăților anti seculare, -laiciste, prin toleranța ei maximă. Cum a spus Erdogan: “ Noi folosim democrația ca un tren, până ajungem la scop. I-ar săbiile islamului de azi, sunt burțile gravide a musulmanelor..” / Au existat încercări de reformare a islamului de pe timpul lui Atatürk, Afganistanul, Iranul anilor ‘60, fără succes. După mine mentalitatea, interpretarea și mai ales puterea de imaginație a oamenilor influențează viața de zi cu zi. I-ar statistica de IQ se știe cât de diferit e la scală mondială. Cum a poate Mănăstireanu, să numească votatori lui Trump, fundamentaliști religioși ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *