#2i​ 📘 Ce este creștin-democrația? Ep.18 Invitat: Teodor Baconschi

0
(0)

Urmareste aici toata seria “Dicţionarul de idei şi ideologii” (2i) din care acest video face parte:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcod69NUBSYiMviyDe9t5CYTra8MXVRsF />
Creștin-democrația este curentul politic post-belic din care s-a inspirat proiectul Uniunii Europene. Vocabularul ei conceptual este derivat din doctrina socială a Bisericii catolice, formulată în secolul XIX, ca încercare de conciliere între catolicism și modernitate, dar și de contracarare a comunismului, socialismului și anarhismului. Creștin-democrația se vrea o sinteză între capitalismul liberal și personalismul creștin, care pot fuziona într-o civilizație a iubirii. Partidele creștin-democrate au dominat scena politică a Europei occidentale, între 1950 și 1990, după care au intrat în declin. În România de după comunism, toate proiectele creștin-democrate au eșuat, chiar dacă mai toate partidele de dreapta, mainstream, fac parte din familia Partidului Popular European (cu rădăcini și majoritate creștin-democrată).

Despre Teodor Baconschi:
Masterat și doctorat în Antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea din Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995, magna cum laude). Studii post-doctorale la New Europe College (București, 1996).
Carieră diplomatică: ambasador al României la Sfântul Scaun, Ordinul Suveran de Malta și Republica San Marino (1997-2000). Director general MAE (2001-2002). Ambasador al României în Republica Portugheză (2002-2004). Secretar de stat pentru Afaceri Globale (MAE 2004-2006). Consilier prezidențial (2006-2007). Ambasador al României în Republica Franceză și Principatul de Monaco (2007-2009). Ministru al Afacerilor Externe (24 decembrie 2009-24 ianuarie 2012). Ambasador în Centrala MAE (2015-)
Autor a peste douăzeci de lucrări în domeniul teologiei, teoriei politice, istoriei artei, eseist, publicist, traducător.
Decorații: Comandor al Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, Cavaler al Ordinului de Merit (Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franța), Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios (România).
Membru în Asociația Internațională de Studii Patristice (Paris).
Membru în Uniunea Scriitorilor din România

Similar Posts:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 Comments

  1. Ortodoxismul nu sustine un partid de tip Crestin Democrat . De obicei se ataseaza usor de nationalism sau social nationalism(institutionalism). Exemplu Rusia, Serbia, Grecia . In Rusia panslavismul Ortodox promovat de Putin are o tenta total nationalista.

  2. I-auzi, Philips scapă de productia jafurilor care i au adus o grămadă de bani… dar se ridică in cercetare… cât se atagonizeaza societate occidentală, pai voi putea cu toți sa fine savanti? Dar când va pretinde miliardul de chinezi sa renunțe la productie, vor fi cu toți cercetatori savanti? ://m.digi24.ro/stiri/economie/companii/philips-a-vandut-divizia-de-electrocasnice-noul-proprietar-va-folosi-numele-philips-inca-15-ani-1474019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *