Arhivele viitorului – ep. 11: Cum învățăm să construim spațiul?
Invitată: Andreea Mihalache
Moderatori: Ciprian Mihali si Cristian Presura
Cum citim trecutul pe care ne construim viitorul? Chestiunea istoriei și a istoriografiei arhitecturii trece printr-un proces de reevaluare care scoate la lumina personaje, istorii, evenimente, clădiri ce ne obligă să privim cu alți ochi felul în care proiectăm azi pentru lumea de mâine. Asemeni lui Angelus Novus al lui Paul Klee, despre care Walter Benjamin spunea că este îngerul istoriei care merge către viitor uitându-se spre trecut, tot așa arhitectură trebuie să-și reconsidere relația cu trecutul pentru a putea merge înainte.
Care sunt provocările prezentului care vor da formă viitorului pe care noi îl construim? Interdisciplinaritate. Globalizare. Localizare. Mișcări sociale. Tehnologie. Lume virtuală. Corporalitate. Climă. Energie. Sustenabilitate. Alienare. Comunitate. Individualism. Etică. Felul în care cursurile și proiectele de atelier reflectă aceste provocări contemporane dă măsură modului în care vom pregăti nu doar arhitecți, ci cetățeni responsabili și empatici la lumea înconjurătoare.
_________________________
Andreea Mihalache este asistent universitar la Clemson School of Architecture unde predă proiectare, istoria și teoria arhitecturii și cursuri de vizualizare. Fost bursier Fulbright, a predat la UAUIM în București, la Catholic University of America în Washington, D.C., Virginia Tech, Mississippi State University. Are doctorate în arhitectură de la Ion Mincu și Virginia Tech. Cercetarea ei se concentrează pe intersecția între arhitectură și artele vizuale din a două jumătate a secolului al XX-lea, fenomenologie, estetică, domesticitate, memorie individuală și colectivă. A publicat în reviste și antologii în SUA, Marea Britanie, Spania, Chile, a prezentat lucrări la conferințe și colocvii internaționale. Este autorul cărții „Metamorphoses of Boredom. Wandering. Waiting. Wandering” în curs de apariție la University of Virginia Press. Cel mai recent, a câștigat titlul de 2020-2022 Creativity Professorship la College of Architecture, Arts and Humanities la Clemson University și premiul pentru cel mai bun articol din 2020 al publicației The Plan Journal pentru articolul „Musings on Boredom, Midcentury Architecture and Public Spaces.”
slab
o retorica mediocra sustine un discurs lipsit de fond din care nu am aflat nimic memorabil despre viitorul arhitecturii sau viitorul invatamantului de arhitectura; exemplele prezentate nu par sa aibe nici un criteriu de selectie coerent, nici macar nu se potrivesc cu tema; puterea de sinteza analitica si calitatea informatiei prezentate de d-na prof. sunt aproape nule.
V-ati saturat de aer si vreti sa respirati spatiul.poate va duceti cu totii in spatiu,astia care isi doresc atat de mult sa il contruiasca si lasati pe cei care apreciaza ce avem pe pamant sa traim linistiti